Bergens Tidende

– Vi har bygget stall for å få resultater

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no

Branns sportssjef forklarer hvorfor Brann er blant klubbene i toppfotbal­len som bruker faerrest lokale spillere.

Brann har Steffen Lie Skålevik, Fredrik Haugen og Kristoffer Barmen, men bruker likevel faerre lokale spillere enn de fleste andre klubber i Eliteserie­n og 1. divisjon. BTs oversikt viser at 20 av 32 klubber i de to øverste divisjonen­e bruker flere lokale spillere enn Brann. RBK er aller dårligst i Eliteserie­n på å bruke lokale, Molde er heller ikke sterke.

– De som er nederst, Rosenborg, er altså de som leder ligaen, er i semifinale­n i cupen og i gruppespil­let i Europaliga­en. Så ser du også at Molde og Brann, som også satser på å vaere i toppen, har relativt få lokale. Det sier litt om hvordan fotballen er blitt, sier Rune Soltvedt, sportssjef i Brann.

Brann brukte flere lokale spillere før, blant annet i nedrykksse­songen 2014. I kjølvannet av det er det blitt tatt beslutning­er som har gjort det mindre aktuelt å ha lokale spillere på banen.

– Helst skulle vi hatt kun lokale spillere, Bergen ut av Norge og alt det der. Det hadde kledd oss. Men vi har ikke vaert i posisjon til det. Vi har bygget stall for å få resultater, sier Soltvedt.

Komfortabe­l med posisjonen

De siste fire årene har Brann rykket opp og blitt et stabilt topplag i Norge. For å få det til har det vaert nødvendig å satse på andre spillere enn lokale, mener Branns sportssjef.

– Jeg synes det er helt greit at vi ligger der vi ligger på denne statistikk­en. Vi har ikke sagt at vi skal bygge lokalt.

Soltvedt medgir at Brann ikke helt vet svaret på om kvaliteten på lokale spillere for dårlig, eller om Brann er for dårlige til å utvikle lokale spillere.

– Det kan vaere kvaliteten er for dårlig, men om vi ikke gir dem sjansen, hvordan skal vi da belyse om de er gode nok? Vi har hatt et ønske om å etablere oss i toppen og da har vi gått for spillere vi visste kunne holde oss der oppe.

– Er Lars Arne Nilsen flink nok som trener til å gi unge spillere sjansen?

– Lars Arne har hatt én oppgave i Brann: Å få oss tilbake i toppen. Vi har stått sammen om virkemidle­ne vi har brukt for å få til det. Så har han vist med gjengen han hadde i Hødd at han kan utvikle unge spillere.

Spillerne som glippet

Branns sportssjef kommer uoppfordre­t inn på en del av de lokale spillerne som har glippet for Brann. Blant andre Kristoffer Zachariass­en som gikk fra NestSotra til Sarpsborg og Jakob Glesnes som gikk fra Fyllingsda­len til Sarpsborg etter å ha vaert på lån i Åsane.

Nå er begge blant de heteste navnene i norsk fotball.

– Ta Zachariass­en. Da vi vurderte ham, visste vi at han var god. Men vi vet ikke om det hadde blitt den solskinnsh­istorien om han skulle kommet inn og konkurrert mot Fredrik Haugen og Kristoffer Barmen som har spilt nesten alt, sier Soltvedt.

Den gangen hentet Brann Remi Johansen i stedet for Zachariass­en. Johansen slo ikke til i Bergen.

Så kommer Soltvedt til tilfellet Jakob Glesnes. Han måtte ha konkurrert mot Jonas Grønner, Vadim Demidov og Bismar Acosta, påpeker Soltvedt.

– Sett i ettertid burde både Glesnes og Zachariass­en vaert i Brann, men det er ikke sikkert det hadde vaert det beste for de spillerne da beslutning­en måtte tas.

Soltvedt vil gjerne begynne å tjene penger på å selge egenprodus­erte spillere, og mener at Brann på lang sikt må finne en bedre balanse mellom tallet på lokale spillere og å prestere i toppen. For å få det til trenger han noen solskinnsh­istorier. Derfor sørger sportssjef­en over Halldor Stenevik (18) som går til Strømsgods­et etter sesongen.

– Vi lånte Halldor til NestSotra og ville ha ham med oss videre. Men nå forsvinner Halldor. Da fikk vi ikke et eksempel på en som viser vei, det blir i stedet enda en ung spiller som ikke slår gjennom i Brann.

Soltvedt har en rekke ganger kritisert unge spillere og deres agenter for å vaere for utålmodige.

– Det er ikke en sunn utvikling i fotballen at 15-åringer blir jaget av agenter. Det kan vaere gunstig for spillerne, og det kan også vaere gunstig for agentene som genererer kroner til seg selv, men det er ikke positivt.

Soltvedt sier han har opplevd en endring på de siste syv-åtte årene.

– I dag havner spillerne på akademi i andre klubber om de ikke får spille i Eliteserie­n når de er 16 år. Flere må vaere tålmodige og gå gradene i klubbene, mener Branns sportssjef.

– Men Brann har flere ganger gjort valg i disfavør av lokale spillere, hvilke signaler sender det?

– Vi skal vaere i toppen, og har valgt ut fra det, men vi må bli bedre på dette. Bildet kan endre seg i årene som kommer. Det kan bli flere lokale, men da må de vaere gode nok – og de må få sjansen til å vise at de er gode nok, sier Soltvedt.

 ?? FOTO: FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN ?? RUTINERTE MENN: Rune Soltvedt har bygget en stall først og fremst ved hjelp av spillere utenfra Hordaland.
FOTO: FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN RUTINERTE MENN: Rune Soltvedt har bygget en stall først og fremst ved hjelp av spillere utenfra Hordaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway