Bergens Tidende

Festival skal ufarliggjø­re psykiske problemer

-

Hun ønsker å vise andre at åpenhet og raushet er viktig medisin.

– Åpenhet fjerner stigmaet rundt psykiske utfordring­er, slik at det virker mindre farlig. Det er helt normalt å slite med noe, sier hun.

Fikk hjelp på Fontenehus­et

Som 16-åring fikk Bernes diagnosen bipolar lidelse, seinere også angst. Etter noen vanskelige år, var det godt å kunne sette et navn på plagene sine.

– Til tider har jeg vaert veldig dårlig. Det er en kronisk lidelse, men jeg har etter hvert laert mye om å leve med det. Og så har jeg fått mye god hjelp, saerlig her.

Vi møtes på Fontenehus­et Bergen, et kommunalt finansiert tilbud hvor folk med psykiske helseprobl­emer kan vaere del av et fellesskap og få støtte til å komme i gang med studier og arbeid.

Halvannet år som medlem ved huset har løftet tilvaerels­en til Bernes. Hun har både gått løs på fulltidsst­udier og vaert aktiv i forberedel­sene til den aller første Rausfestiv­alen. Under planleggin­gen av årets Verdensdag for psykisk helse, hvor temaet er raushet, oppsto det en idé om å skape et mer synlig og inkluderen­de arrangemen­t enn vanlig.

Fra Hjerteslag til A-laget

Det hele vokste til en fire dager lang markering, hvor man kan oppleve en rekke lokale artister – fra rockerne Hjerteslag og Misty Coast, via rapperne Sofie Hamre og Angelo Reira, til Amalie Bernes selv.

– Musikken har alltid løftet meg og gitt selvtillit, det er en styrke. Musikk er noe jeg kan slappe av med og dele med andre, sier Bernes.

 ??  ?? SNAKKER AV ERFARING: – Vaer raus og ta vare på hverandre, man vet aldri hva en person har vaert gjennom, sier Amalie Bernes. Hun opptrer selv på Rausfestiv­alen onsdag kveld.
SNAKKER AV ERFARING: – Vaer raus og ta vare på hverandre, man vet aldri hva en person har vaert gjennom, sier Amalie Bernes. Hun opptrer selv på Rausfestiv­alen onsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway