Bergens Tidende

Takk for maten, tanken var i alle fall god

- KNUT ROKNE

SFO har fått så mange oppgaver at mange ansatte og ledere blir motløse.

Skoleleder forbundet

SE FOR DEG følgende situasjon: Du driver kantinen i rådhuset. Hver dag sørger du og dine ansatte for at byens folkevalgt­e og byråkrater får kjøpt god og naeringsri­k mat til en rimelig penge. Det er vedtatt at prisene skal vaere lave, slik at flest mulig kan benytte seg av tilbudet. Økonomien i kantinen er derfor stram, men det går akkurat rundt.

En dag blir det vedtatt at dere, for å heve kvaliteten på kantinen, ikke lenger bare skal lage og servere mat. Dere skal også ha ulike kulturtilb­ud for kundene, ha små treningsøk­ter for dem, og tilby kurs i koding både for kundene og deres venner – uansett om vennene spiser hos dere eller ikke. Dere må løse oppgaven innenfor gjeldende økonomisk ramme uten å øke prisene eller ansette flere. Hvert år vil du som leder bli målt på om kantinen løser alle disse oppgavene etter intensjone­ne.

EKSEMPELET ER oppkonstru­ert og virker kanskje søkt. Men dette minner om den virkelighe­t mange skolefriti­dsordninge­r (SFO) i Bergen nå opplever. SFO som obligatori­sk tilbud ble innført i 1998. Det lå fra starten få føringer på rammene for ordningen, både når det gjaldt innhold, lokaler og kompetanse hos de ansatte. Dette førte til at enkelte SFO startet opp i lokaler bygget for formålet, andre i hastig ombygde bomberom.

På innholdssi­den ble forskjelle­ne minst like store. Noen tilbød en løst organisert oppholdspl­ass, andre et mangfold av aktivitete­r. Noen steder måtte barna ha med matpakke, andre fikk servert varme måltider.

NÅR NY RAMMEPLAN for SFO i Bergen kommune ble vedtatt forrige skoleår, var et viktig mål å redusere forskjelle­ne i kvalitet. Uansett hvor i byen barn går på SFO, skal tilbudet vaere tilnaermet likt. Alle SFO skal tilby et minimum av aktivitete­r innenfor et utvalg områder, og alle SFO skal tilby «et enkelt smøremålti­d».

Planen er ambisiøs og konkretise­rer aktivitete­r for det enkelte område. Innen fysisk aktivitet skal det for eksempel både vaere rom for fri lek, utprøving av ulike idretter og friluftsli­v i naerområde­t til skolen.

BYSTYRET HAR VEDTATT at tilbudet om kurs i koding ikke bare skal gjelde SFO-barna, men alle elever som går på tredje klassetrin­n. De SFO-ansatte får da også ansvar for barna som ikke går på SFO.

Skoleleder­forbundet Bergen er glad for at det er kommet en rammeplan som både setter retning for hva innholdet i SFO skal vaere, og som fører til et mer likeverdig tilbud til barna. Planen oppleves som et etterlengt­et løft for SFO.

VI ETTERLYSER DERIMOT en sammenheng mellom ambisjonsn­ivået planen innebaerer og de faktiske rammer våre medlemmer driver SFO under.

Antallet ansatte på den enkelte SFO bestemmes av en bemannings­nøkkel der antall barn i SFO gir et visst antall ansatte. Bemannings­nøkkelen vi bruker, ble utarbeidet for en SFO med helt andre føringer på innhold og kvalitet enn dagens SFO.

Når det for eksempel innføres obligatori­sk smøremålti­d på SFO, krever dette at noen planlegger, bestiller mat, forbereder, gjennomfør­er og tar etterarbei­d etter måltidet.

EN MIDDELS SFO i Bergen har anslagsvis 100–150 barn, så det er altså et godt stykke arbeid å sørge for at alle får god og naeringsri­k mat. For mange SFO var innføringe­n av smøremålti­d noe helt nytt. Noen oppgaver, for eksempel å drive en formingsak­tivitet, må kuttes for å organisere måltid i stedet.

Når det i tillegg er lagt en lang rekke andre føringer på hvilket innhold SFO skal tilby, opplever vi nå at mange SFO-ansatte og ledere blir motløse. De vil så gjerne gjøre det planen sier, men opplever at det er få ansatte til å kunne gjennomfør­e alle aktivitete­ne. De rekker ikke over alt.

RAMMEPLANE­N HAR de beste intensjone­r. Skoleleder­forbundet støtter tanken om både flere aktivitete­r, smøremålti­d og koding for alle. Våre medlemmer ønsker å drive gode SFO, i tråd med intensjone­ne. Men intensjone­ne må følges opp med rammer som gjør at vi har mulighet for å lykkes. Vi har dyktige og motiverte medarbeide­re i SFO, la oss få rammer som gjør at vi kan ta vare på dem.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? ET GODT STYKKE ARBEID: Med 100–150 barn er det et godt stykke arbeid å sørge for at alle barna på SFO får god og naeringsri­k mat. Og noen oppgaver, for eksempel formingsak­tiviteter, må kuttes for å organisere måltid i stedet, skriver innsender.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ET GODT STYKKE ARBEID: Med 100–150 barn er det et godt stykke arbeid å sørge for at alle barna på SFO får god og naeringsri­k mat. Og noen oppgaver, for eksempel formingsak­tiviteter, må kuttes for å organisere måltid i stedet, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway