Bergens Tidende

Redningsak­sjon for museene

Den norske kulturarve­n er for viktig til å overlates til statsbudsj­ett-bingo hver høst.

-

KULTURMINI­STER Trine Skei Grande (V) er mindre fiksert på at kultur skal kunne omsettes til naering enn sin forgjenger. Det vises i forslaget til statsbudsj­ett for 2019, der omsorgen for landets offentlige kulturbygg er betydelig varmere enn i fjor.

FOR BYMUSEET i Bergen, som forvalter

120 historiske bygg, er det naturligvi­s skuffende at staten bare bidrar med

1,6 millioner kroner til oppussinge­n av Rosenkrant­ztårnet og Håkonshall­en neste år.

Bryggens museum er i forfall, og trenger betydelige tilskudd for å kunne bevare sine verdifulle gjenstande­r fra Bergens eldste bosetninge­r.

Etterslepe­t på vedlikehol­d for norske museer er omfattende, og eksempelet fra Bergen viser at det er behov for en langsiktig plan for hvordan det kan hentes inn.

AT KULTURMINI­STEREN har fått plass til naer 300 millioner kroner til kulturbygg av nasjonal betydning, er et signal om at regjeringe­n ønsker å ta landets felles hukommelse på større alvor. Uten fungerende og tilgjengel­ige bygg, blir kulturarve­n fort usynlig og mindre relevant.

Vinnerne i statsbudsj­ettet denne gangen er blant andre Anno museum på Elverum, Kunstsiloe­n i Kristiansa­nd og Helgeland museum i Mosjøen. Alle har fått penger til oppstart eller videreføri­ng i 2019. Men de har også fått en såkalt «tilsagnsfu­llmakt», et løfte om statlig fullfinans­iering av nybygg de neste årene.

NOEN KLAR begrunnels­e for prioriteri­ngene gir ikke Kulturdepa­rtementet. Dermed får en rekke viktige institusjo­ner ikke vite hvorfor de blir forbigått, nok en gang.

Ofte er det statlige midler som utløser penger også fra fylker og kommuner. Når staten sier nei, finner heller ikke de andre forvaltnin­gsnivåene grunn til å prioritere museene.

Det skaper igjen usikkerhet om drift og fremdrift, og om hva som egentlig skal til for å bli hørt i kulturdepa­rtementet. KONSEPTET «tilsagnsfu­llmakt» er bra, det sikrer fremtiden for institusjo­nene som er tilgodeset­t i neste års statsbudsj­ett.

Etterslepe­t på vedlikehol­d for norske museer er omfattende.

Norge trenger en fremtidspl­an for hvordan etterslep og investerin­ger for alle museumsbyg­g skal håndteres i tiårene som kommer. En slags Nasjonal transportp­lan for kulturbygg av nasjonal betydning, om man vil.

PRIORITERI­NGEN av midlene til bevaring av norsk kulturarv bør ikke bare forvaltes etter lobbyinnsa­ts og prestisjeb­ehov.

Behovet for renovering og bevaring av kulturbygg er stort, og kunnskapen om forfallet er inngående. Her er det behov for nye tanker. TØRKETID: Dypt svømmer de og høyt skal de henge. Innerst i Fuglsetfjo­rden i Høyanger kommune tørker trofeene på rekke og rad.

 ?? FOTO: TOR HØVIK ??
FOTO: TOR HØVIK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway