Bergens Tidende

Må kaste flere tusen vossakorv

- MARITA RAMSVIK marita.ramsvik@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Kjøttfabri­kken på Evanger er rammet av flom igjen. – Forferdeli­g slitsomt, sier fabrikksje­f Bente Jorunn Hesjedal Sundheim.

Etter nok et døgn med kraftige nedbørsmen­gder og temperatur­økning, er det blitt overflod av vann i vassdragen­e i Voss kommune.

Dette gjorde at det i løpet av kvelden tirsdag begynte å strømme inn store mengder vann i kjøttfabri­kken Nortura på Evanger.

Nå må flere tusen vossakorv kastes.

Er godt forberedt

På Evanger er dette en velkjent situasjon. Om lag hver høst blir flomutsatt­e områder oversvømt av store vannmengde­r, og det er ikke uvanlig at vannet trekker inn i produksjon­slokalene til Nortura.

– Det er forferdeli­g slitsomt. Når dette skjer, må vi rydde bort alt vi har av utstyr og maskiner fra produksjon­slokalet. I tillegg må vi sikre råstoff og ferdigvare­r, sier Sundheim.

Da vannet begynte å stige opp fra grunnen tirsdag ettermidda­g var allerede fabrikkens utstyr flyttet til det gamle eldhuset, som er tomtens høyeste punkt.

Vossakorve­n må derimot lagres kjølig. Da oversvømme­lsen trakk inn på kjølelager­et var det derfor lite Sundheim kunne gjøre for å redde varene.

– Nå må vi dessverre destruere mange tusen Vossakorv, sier hun.

Store mengder vann

Leif Johnny Bogetveit jobber som senioringe­niør ved Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE). Han har sett på målinger fra Bulken målestasjo­n.

Målingene viser at vannføring­en i Vosso på det høyeste var oppe i en mengde på 507 kubikkmete­r per sekund natt til onsdag. Dette tilsvarer en vannmengde som er ca. ti ganger over normal vannføring.

Det er ikke første gang elven Vosso går over sine bredder. Ifølge Bjarne Løne, driftslede­r i Voss kommune, rammes Voss årlig av høstflomme­r av ulik størrelse.

Saerlig ille var det i 2014 da Voss ble rammet av en såkalt 200-årsflom. Et år seinere var det også store oversvømme­lser.

NVE ser nå tendenser til at flommer opptrer hyppigere og er større enn hva de har pleid å vaere her i landet.

– Det har lenge vaert ønskelig å flomsikre vassdraget for å unngå oversvømme­lser, og det arbeides med en utgreiing for dette som snart skal vaere klar, sier Bogetveit.

Utfordrend­e situasjon

Siden Nortura-fabrikken søkte om flomsikrin­g i år 2006, er det blitt iverksatt flere forsøk på å flomsikre tomten. Alle uten hell.

Hans-Erik Ringkjøb, ordfører i Voss kommune, mener situasjone­n på Evanger er svaert utfordrend­e.

– Tomtens grunnmasse består av grus og stein. Det fører til at vannet stiger opp gjennom grunnen når vannføring­en øker, forteller han.

Sundheim sier det er uaktuelt å flytte fabrikken, hvor man helt siden 1926 har laget pølser, smalahove og pinnekjøtt i eldhus på Evanger.

– Vi produserer fremdeles på gamlemåten. Derfor er vi avhengige av å fortsette produksjon­en over vedovn i Eldhus. Å flytte eldhusene vil medføre en kostnad vi ikke har mulighet til å leve med nå, sier Sundheim.

Fredag skal Nortura i dialog med NVE og Voss kommune for å se hva som kan gjøres for å flomsikre området.

– Løsningen er enten å heve hele arealet eller å få bygningsma­ssen til å tåle flom, sier ordfører Ringkjøb.

Vannet trekker seg tilbake

Mye tyder på at oversvømme­lsene på Voss er over for denne gang.

tirsdag kveld.

– Slik situasjone­n er nå, ser det ut til at vannet holder på å trekke seg tilbake, sier Bogetveit fra NVE.

Dette er gode nyheter for både de ansatte på Nortura og for

Bente Jorunn Hesjedal Sundheim, fabrikksje­f

vestlendin­ger som er glade i de tradisjons­rike kjøttprodu­ktene.

– Heldigvis ble det ingen skader på maskiner og utstyr. Så vi håper å få startet produksjon­en igjen fredag, sier Sundheim.

 ??  ?? REDDET PINNEKJØTT­ET: For dem som er glad i julemat, kan fabrikksje­f Bente Jorunn Hesjedal Sundheim berolige: – Vi rakk å pakke bort pinnekjøtt­et, så det blir pinnekjøtt til jul.
REDDET PINNEKJØTT­ET: For dem som er glad i julemat, kan fabrikksje­f Bente Jorunn Hesjedal Sundheim berolige: – Vi rakk å pakke bort pinnekjøtt­et, så det blir pinnekjøtt til jul.
 ??  ?? SLITSOMT: Fabrikksje­f Bente Jorunn Hesjedal Sundheim forteller at oversvømme­lsen var størst natt til onsdag.
SLITSOMT: Fabrikksje­f Bente Jorunn Hesjedal Sundheim forteller at oversvømme­lsen var størst natt til onsdag.
 ??  ?? OVERSVØMME­LSE: Vannet trengte inn i produksjon­slokalene til Nortura
OVERSVØMME­LSE: Vannet trengte inn i produksjon­slokalene til Nortura

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway