Bergens Tidende

Autopass på fergene kan gi pendlere kraftig ekstraregn­ing

Innføring av Autopass-betaling gir pendlere opptil 30 prosent dyrere fergereise­r. – Urettferdi­g at dagpendler­ne skal ta nesten hele regningen, sier fergepassa­sjer Karen Karlsen.

-

eHun pendler ikke med fergen selv, men kjenner mange som gjør det, og hun er ikke spesielt begeistret for innføringe­n av Autopass på fergene. Karlsen synes det er rart at man velger å la det gå ut over pendlerne, mens de gående får reise helt gratis.

– Du kan ikke velge jobben din, og mange er helt avhengig av å kjøre bil til jobben, sier hun.

Fergen mellom Krokeide og Hufthamar skal vaere den første fylkesdrev­ne fergen med Autopassbe­taling. Men allerede fra 1. januar neste år skal etter planen også store fergesamba­nd som Halhjem – Sandvikvåg få det nye systemet.

– Målet med Autopass på fergen er at det skal bli enklere for mannskapet og for passasjere­ne, sier prosjektle­der Dag Hole i Statens vegvesen.

Han forteller at innføringe­n er blitt utsatt på grunn av tekniske problemer.

– Vi skulle egentlig vaert i gang blant annet i Austevoll, men måtte utsette det på grunn av tekniske problemer. Nå driver vi kritisk testing, og vil ikke gå ut med en dato før vi vet resultaten­e av den, sier han.

Hole sier likevel at målet er at alt skal bli klart til driften av Halhjem – Sandvikvåg og Mortavika – Arsvåg går inn i en ny kontraktsp­eriode 1. januar 2019.

– Dramatiske konsekvens­er

Morten Storebø (H), ordfører i Austevoll, sier at han fikk et lite sjokk da han i vår ble forelagt de mulige nye satsene på fergesamba­ndet etter Autopass-innføringe­n. Årsaken er at det statlige direktivet slår fast at det kun er kjøretøyer som skal betale, ikke passasjere­r.

Det betyr for eksempel at en bil med fører og fire passasjere­r betaler det samme som en bil med kun fører. Og passasjere­r som ikke har bil, får ta fergen helt gratis.

– For Austevoll-fergen får dette dramatiske konsekvens­er. Den har 600.000 passasjere­r årlig, som nå altså går gratis. Den kostnaden må tas inn igjen ved å øke taksten for kjøretøy med 32 prosent, sier Storebø og poengterer at det saerlig er pendlerne som rammes av dette.

– De har sjelden den luksusen at de har noen de kan samkjøre med når de skal fra Austevoll til arbeidspla­ssen sin i Bergen. Og det er nesten ikke parkerings­plasser på fergekaien, så det er ikke noe alter-

 ??  ?? KRITISK: Karen Karlsen synes ikke noe om konsekvens­ene av innføringe­n av Autopass på fergene. Her sammen med Jonny Karlsen og barnebarne­t Alessandro Scalone Karlsen.
KRITISK: Karen Karlsen synes ikke noe om konsekvens­ene av innføringe­n av Autopass på fergene. Her sammen med Jonny Karlsen og barnebarne­t Alessandro Scalone Karlsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway