Bergens Tidende

Han ber Stortinget redde fergeavgan­ger

-

Dyre miljøferge­r skal redde fylkets klimaregns­kap, men kan føre til faerre avganger. Nå ber fylkesting­et om en tusenlapp fra staten for hvert tonn med CO2 som kuttes.

som er kuttet fra den tid, kan gi fylkene insentiv til å kutte raskere og mer, mener de to.

– Dette er en målrettet ordning som vil bidra til å omsette politisk vilje til praktisk handling.

Vil ta litt av regningen

Fylkesrådm­annen har advart politikern­e om at de nye fergekontr­aktene, der bytte til klimavennl­ig teknologi har vaert viktigste motivasjon, vil koste fylket 285 millioner kroner i årlige ekstrakost­nader fra 2020.

Da får fylket helt nye ferger, som oppfyller nye krav til universell utforming, sikkerhet og komfort samtidig som de drives av klimavennl­ig teknologi. Problemet er at alle de nye fergene må betales ned gjennom dyrere kontrakter.

– 65 millioner årlig vil ikke kompensere alle merkostnad­ene vi får på grunn av klimatekno­logien. Men det vil bidra godt, og vi må jo huske at mange ferger var modne for utskiftnin­g uansett, sier Askeland.

– Regning uten vert

Fylkesordf­ører Anne Gine Hestetun (Ap) fyrte av følgende bredside mot regjeringe­n etter at forslaget til statsbudsj­ett ble lagt frem:

– Jeg er utrolig skuffet over at regjeringe­n ikke holder det de har lovet, og kompensere­r oss for utgiftene vi har til kravene som ligger i klimaforli­ket.

Den uttalelsen får stortingsr­epresentan­t Ove Trellevik (H) til å tenne på alle pluggene. Han mener fylkesordf­øreren har gjort opp regning uten vert.

– Jeg får nesten bakoversve­is når jeg hører hva fylkesordf­øreren sier. Hun legger alt ansvar over på staten, uten å ta noe ansvar for egne beslutning­er, sier han.

Trellevik sier at fergedrift er et fylkeskomm­unalt ansvar, og derfor skal finansiere­s over rammene som fylkeskomm­unen har til rådighet.

– Da kan man ikke fyke rundt og kontrahere nye ferger uten å ha penger til å gjøre opp for seg. De økonomiske rammevilkå­rene er velkjente, og også en fylkeskomm­une må sette taering etter naering.

 ?? ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? BAKMANN: Radøy-ordfører og fylkesting­srepresent­ant Jon Askeland står bak forslaget om en belønnings­ordning for klimakutt i fylkene. Nå håper han å få med seg stortingsf­lertallet.
ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN BAKMANN: Radøy-ordfører og fylkesting­srepresent­ant Jon Askeland står bak forslaget om en belønnings­ordning for klimakutt i fylkene. Nå håper han å få med seg stortingsf­lertallet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway