Bergens Tidende

Før kunne du fylle billig drivstoff to dager i uken. Slik er det ikke lenger.

- HILDE OLSEN AALVIK hilde.olsen.aalvik@bt.no foto TOR HØVIK

Mai Nguyen-Ones har forsket på det nye mønsteret for drivstoffp­riser siden januar i år. – Jeg tror det har kommet et nytt mønster i drivstoffp­risene, sier hun.

– Hver gang den veiledende prisen til Circle K endrer seg, virker det som at den signaliser­er at drivstoffp­risene skal opp, sier Nguyen-Ones, som er stipendiat hos Institutt for foretaksøk­onomi ved Norges Handelshøy­skole (NHH).

Det er selskapene selv som setter den veiledende prisen, basert på blant annet innkjøpspr­is på drivstoff.

– Det var jo i utgangspun­ktet Circle K som brøt ut av dette faste mønsteret, men nå kan det se ut til at de andre selskapene også har fulgt etter. Selskapene finner det vel gjerne lønnsomt å følge det samme mønsteret, sier Nguyen-Ones.

– Mindre varierte priser

Det var i slutten av november 2017 at prismønste­ret ble endret, da Circle K på sine nettsider meldte at de ønsket å endre prissettin­g. Selskapet lovte da også mindre variasjon i drivstoffp­risene.

– Fra mine data kan det se ut som at mønsteret ble brutt rundt samme tid som prisendrin­gen ble annonsert. Ut fra det jeg har funnet ut varierer prisene mindre nå, så det løftet har de holdt, sier Nguyen-Ones.

Dataen i forskninge­n har hun samlet, blant annet, gjennom appen «Bensinpris».

– Dette er en brukerapp. Her er det priser fra stasjoner flere steder i Norge. Det nye mønsteret er gjerne ikke noe man legger merke til med det første, med mindre man sjekker prisene hver dag, sier Nguyen-Ones.

– Endret handlingsm­ønster

Pressetals­mann for Circle K, Knut Hilmar Hansen, forteller at de brøt ut av det faste prismønste­ret som et svar på kundenes ønske.

– En undersøkel­se gjennomfør­t av Kantar TNS for Circle K, viste at flertallet ønsker å kunne fylle drivstoff på det tidspunkte­t de selv velger. Dette fremfor å styre etter bestemte dager der prisen er lav. Hensikten var å få til jevnere priser hos oss gjennom uken, for dermed å gjøre det enklere for kundene å fylle når det passer dem best, sier Hansen.

Han forteller at det enkelte steder gikk så langt at mer enn halve drivstoffs­alget til en stasjon foregikk på noen få timer søndag kveld og mandag morgen.

– Vi har brutt det gamle mønsteret, flere og flere handler på andre dager enn søndag og mandag, som var tilfellet tidligere. Prisene varierer fortsatt gjennom uken, men vi ser en endring i handlemøns­teret, sier Hansen.

– Sjekker konkurrent­ene

Endring i de veiledende prisene er ikke noe nytt. Det som er nytt er at det er dette prismønste­ret som nå gjelder for bilistene.

– Når vi endrer vår veiledende pris blir denne etter hvert synlig på pumpe og prismast på stasjon. Selskapene setter veiledende priser, som faller ulikt i lokale priskriger rundt den enkelte stasjon. Stasjonsdr­iverne bruker mye tid på å reise rundt og sjekke pris hos konkurrent­er, forklarer Hansen.

Selskapene gir så anbefaling­er om hva som er rett pris i den lokale priskrigen, basert på hyppige rapporteri­nger.

– Prisene på mastene og pumpene justeres når det er endringer i veiledende pris, eller når konkurrent­er justerer prisene sine. Alle ønsker å vaere konkurrans­edyktige i sitt lokalmarke­d, sier Hansen.

 ??  ??
 ??  ?? UFORUTSIGB­ART: – Det nye prismønste­ret er langt mindre forutsigba­rt enn det gamle, sier Mai Nguyen-Ones som har forsket på temaet.
UFORUTSIGB­ART: – Det nye prismønste­ret er langt mindre forutsigba­rt enn det gamle, sier Mai Nguyen-Ones som har forsket på temaet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway