Bergens Tidende

Plutselig forsvant Trumps sterkeste FN-kort

- HELENE NAVNE helene.navne@pol.dk

Var det pengemange­l, egne presidentd­rømmer eller Donald Trumps kvinnesyn som fikk USAs FN-ambassadør Nikki Haley til å si opp? Eller ble hun frosset ut? Det spekuleres vilt i Haleys motiver.

Det er en uventet exit. Plutselig og hemmelighe­tsfull.

Nikki Haley sa tirsdag opp med virkning fra januar stillingen som USAs FN-ambassadør og dermed også fra sitt arbeid med Trump-regjeringe­n.

Dermed forsvinner en av de få store kvinnelige politiske profilene fra Det hvite hus. Og fra Donald Trump, som ikke har mange liknende allierte i en tid hvor kjønn, #metoo og abortpolit­ikk bidrar til ytterliger­e å splitte et allerede splittet USA.

Ser man frem mot mellomvalg­et i november og presidentv­alget i 2020, står mye og faller med hvor engasjerte de kvinnelige velgerne er, vurderer Niels Bjerre-Poulsen, som er historiker, USA-kjenner og lektor ved Syddansk Universite­t.

Fikk skryt av Trump

– Ser man på kjønnsspli­ttelsen i meningsmål­ingene, har den aldri vaert større. Det er vanskelig å måle om dette vil gjøre det verre. Imens har Trump naermest erklaert åpen krig mot feministen­e. Vi får se om det var smart.

Nyheten om Nikki Haleys oppsigelse ble meldt foran pressen av henne selv og president Trump, som fra kontoret sitt i Det hvite hus roste henne opp i skyene.

– Det er leit at vi mister deg og vi håper at du kommer tilbake, sa Trump, mens Haley gjengjeldt­e med en forsikring om at hun vil gjøre sitt for å få Trump gjenvalgt i 2020.

Samtidig roste hun også Trumps datter, Ivanka Trump, og hennes mann, Jared Kushner.

– Jeg kan ikke si nok godt om Jared og Ivanka – hvis folk bare visste hvor mye de gjør bak kulissene. Vi er et bedre land på grunn av dem, sa hun med

 ?? FOTO: JONATHAN ERNST, REUTERS ?? FIKK ROS: FN-ambassadør Nikki Haley fikk ros av president Donald Trump for arbeidet hun hadde gjort, da hun leverte sin oppsigelse.
FOTO: JONATHAN ERNST, REUTERS FIKK ROS: FN-ambassadør Nikki Haley fikk ros av president Donald Trump for arbeidet hun hadde gjort, da hun leverte sin oppsigelse.
 ??  ?? SKARP: FN-ambassadør Nikki Haley kunne vaere skarp når hun snakket til forsamling­en. Blant annet holdt hun en tordentale mot Syrias president Assad.
SKARP: FN-ambassadør Nikki Haley kunne vaere skarp når hun snakket til forsamling­en. Blant annet holdt hun en tordentale mot Syrias president Assad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway