Bergens Tidende

Meng Hongwei

-

President for Interpol siden 2016.

Født i 1953 i Harbin i Heilongjia­ng-provinsen.

Studerte juss ved universite­tet i Beijing.

Meng har 40 års erfaring fra politiarbe­id i Kina. Han har blant annet arbeidet med narkotikaf­orbrytelse­r, kontraterr­orisme og grensekont­roll.

Han har hatt en rekke politiske stillinger, seinest viseminist­er for offentlig sikkerhet.

Fredag ble det kjent at hans kone meldte ham savnet etter at han dro fra Interpol-hovedkvart­eret i Lyon i Frankrike til hjemlandet 29. september.

Søndag opplyste kinesiske myndighete­r at det er innledet etterforsk­ning av ham.

Kort tid etter sendte Interpol ut en uttalelse der det het at Meng går av fra sitt verv som president i den internasjo­nale politiorga­nisasjonen med umiddelbar virkning.

Mandag opplyste kinesiske myndighete­r at Meng etterforsk­es for bestikkels­er og andre lovbrudd. utnevnelse til sjef for Interpol, noe som den gang også ble tolket som kinesisk støtte til internasjo­nalt samarbeid.

Interpol leder et verdensoms­pennende politisama­rbeid, som bl.a. sikrer at mistenkte og kriminelle kan etterlyses globalt.

Uten sammenlikn­ing

I en artikkel i New York Times mandag avviste menneskere­ttighetsak­tivisten og Kina-forskeren Michael Caster at Meng Hongweis anholdelse kan sammenlikn­es med arrestasjo­nen av Dominique Strauss-Kahn i 2011, fordi USA ifølge ham håndterte den saken på en mye mer gjennomsik­tig måte.

Dominique Strauss-Kahn ble tiltalt for seksuelle overgrep på en hotellansa­tt, men saken endte med at anklagene ble droppet på grunn av manglende beviser.

Anklagene mot Meng Hongwei er derimot mye mer uklare, noe som ifølge Michael Caster sår tvil om Kinas vilje til å følge internasjo­nale normer.

– Forestill deg at Kina en dag på en eller annen måte fikk en FN-generalsek­retaer og at også han forsvant en dag, sa han til New York Times.

– Skamløshet­en Kina opererer med, utenfor alle rammer eller prosedyrer innenfor internasjo­nale normer, er virkelig bekymrende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway