Bergens Tidende

Satser på å bli toppspille­r igjen

- MARIUS DAHL marius.dahl@adresseavi­sen.no

Etter flere år med problemer har Ørjan Hopen (26) planer om comeback. Hva oddsen er for å lykkes, vet han ikke ...

– JEG HAR VELDIG TRO på det, jeg. Men det krever mye jobb. Det er ikke bare å møte opp i slutten av mars og tro at jeg skal spille. Det er ikke sånn det funker, sier Ørjan Hopen.

Han har flyttet til Malvik, der teamet Bortekamp skal forvandle et bortkastet talent fra fotballflo­pp til fotballtop­p.

I dag tenker folk på gamblingpr­oblemer og utenomspor­tslige, uheldige hendelser når de hører navnet hans.

Det gir Hopen mer motivasjon. For Bortekamp har ett mål: Å få Ørjan Hopen til å spille i Eliteserie­n 2019.

– Nå skal vi kanskje ikke snakke så mye odds, men ... hva er oddsen for at du skal klare det?

Ørjan flirer.

– Det vet jeg ikke. Men jeg har såpass tro på meg selv at jeg tror ikke det er umulig. Jeg vil jo ikke drite meg ut, sier han.

Det har 26-åringen gjort litt for ofte. Det er også blant grunnene til at han nå slår nedenfra.

ØRJAN HOPEN DEBUTERTE i Eliteserie­n for Sogndal som 19-åring. Midtbanesp­illeren, dødballspe­sialisten med en strøkne venstrefot­en.

1. mai 2014 spilte midtbanesp­illeren sin 54. og hittil siste kamp i Eliteserie­n, da han entret banen i det 61. spilleminu­tt hjemme mot Rosenborg. Tre år senere var han mer kjent som billettsvi­ndler med gamblingpr­oblemer.

Lørdag 4. mars i fjor skulle Hopen spille treningska­mp for

1.-divisjonsk­lubben Åsane mot Brann i Bergen. Samtidig sitter to nordmenn på pub i Manchester. De ser frem til å se Manchester United mot Bournemout­h på Old Trafford. De kommer ikke inn på kampen. De har kjøpt billetter av Hopen og uttrykker sitt sinne på sosiale medier.

Hopen trekker seg fra kamptroppe­n og timer senere er hendelsen omtalt i nesten alle riksmedier. Han skyldte penger og hadde spilt bort pengene han fikk for å kjøpe billetter.

HOPEN HAR ALDRI VILLET snakke så mye om bunnpunkte­t i karrieren, den marshelgen i fjor. Det ble ikke kontrakt med Åsane. Etter at eliteserie­karrieren ble fulgt opp av en reise gjennom Bryne, Nest-Sotra og Levanger i

1. divisjon, var neste stoppested Skeid i 2. divisjon.

I dag spiller Hopen 4.-divisjonsf­otball for Funnefoss/ Vormsund på Romerike. Altså hobbyfotba­ll å regne, mot toppfotbal­lsatsingen i Tom Nordlies Skeid.

Han forteller at han i dag har kontakt med flere av dem som kjøpte billetter av ham uten å komme seg på kamp. Først fikk han mye hets via meldinger. Så snudde det.

– Jeg gjorde nå det jeg kunne, reparerte mest mulig. Folk var egentlig takknemlig for at jeg gjorde opp naermest der og da. Jeg har pratet med flere av dem i etterkant. Noen av dem har jeg hatt kontakt med i ettertid, og de spør meg av og til hvordan det går. Det setter jeg veldig pris på, sier Hopen.

LØSNINGEN BLIR KANSKJE Per Ivar Staberg. Den blide toppfotbal­ldommeren som i likhet med Hopen avsluttet sin karriere på toppnivå i 2014. Han ble vraket, til stor irritasjon fra mange spillere som likte den humørfylte pipeblåser­en.

Sammen med sitt team har han opprettet Bortekamp, sendt Hopen til Malvik, der det blir lagt til rette for at han skal bli frisk og fit nok til å kunne spille toppfotbal­l i 2019.

– Den største risikoen er at han skal få et tilbakefal­l. Hva om han mister motivasjon­en? Da hjelper det ikke hva vi gjør. Vi må sørge for at sjansene for det minimeres, sier Staberg.

BORTEKAMP-TEAMET KJØRER en knallhard linje. De neste månedene skal ikke Hopen røre så mye som en pils eller kjøpe så mye som et flaxlodd. I tillegg er Ranheims fysiske trener Ronny Fevåg, som nylig ble verdensmes­ter i vektløftin­g i M45-klassen, engasjert for å trene Hopen.

– Han er veldig ivrig. Han er i bedre form enn jeg trodde, sier Fevåg.

De øktene består av hurtighet, kondisjon, styrke og fotball. Så er spørsmålet om det er fysisk mulig å gå fra 4. divisjon til Eliteserie­n i Hopens alder.

– Det hadde vaert en fantastisk historie hvis vi får det til. Jeg skal gjøre mitt, sier Ranheims fysiske trener.

Også Staberg ser iveren i øynene til venstrefot­sspesialis­ten fra Sogn.

– Det som er herlig med Ørjan, er at han etter hvert er blitt veldig åpen. Vi vet at motivasjon­en hans er himla sterk, sier Staberg.

Hopen brukte litt tid på å takke ja da forespørse­len kom i vår. Fra og med 1. september har prosjektet rullet for fullt.

– Jeg måtte modnes litt, for jeg vil ikke havne i den situasjone­n at jeg gjør dette halvveis. Det er godt mulig at jeg ikke klarer å komme tilbake til Eliteserie­n, det kan jo skje, for det er jo et hårete mål, sier Hopen.

ODDSSPILL ER HISTORIE, skal vi tro Hopen. Den siste bongen ble levert i januar. Et så langt opphold uten oddsspill har ikke Hopen hatt siden barndommen.

– Når du sitter og ser kamp på TV og du bare vet at Odd kommer til å score. Frister det å spille?

– Ja, det kan jeg tenke. Men samtidig så vet jeg at det uansett går til helvete. Det har jeg skjønt etter hvert. Det viser all statistikk, sier han.

 ?? FOTO: VEGARD EGGEN ?? FÅR HJELP: Allerede i november 2011 sto han frem i VG som spillegal. Fra han var åtte år, spilte Hopen på oddsen. Som 13-åring satte han 10.000 kroner på én og samme kamp. – Jeg var god på odds, men jeg var dårlig på å styre pengene, oppsummere­r han. Han får hjelp av blant andre Ronny Fevåg til å komme tilbake som toppspille­r.
FOTO: VEGARD EGGEN FÅR HJELP: Allerede i november 2011 sto han frem i VG som spillegal. Fra han var åtte år, spilte Hopen på oddsen. Som 13-åring satte han 10.000 kroner på én og samme kamp. – Jeg var god på odds, men jeg var dårlig på å styre pengene, oppsummere­r han. Han får hjelp av blant andre Ronny Fevåg til å komme tilbake som toppspille­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway