Bergens Tidende

To lokale toppklubbe­r i rød sone

- MADS BØYUM mads.boyum@bt.no MAGNUS WIKAN

Arna-Bjørnar tvinges til å lage plan for å snu den økonomiske utviklinge­n. Nest-Sotra håper å få slettet gjeld.

Toppseriek­lubben Arna-Bjørnar og 1.-divisjonsk­lubben NestSotra er begge plassert i rød sone økonomisk av Norges Fotballfor­bund i en fersk rapport.

– Det betyr at de pr. definisjon har dårlig økonomi, sier Rune Nordhaug i Norges Fotballfor­bund.

For Arna-Bjørnar er det en endring til det negative. Klubben pålegges nå å lage en handlingsp­lan for å bedre økonomien.

– De må beskrive hva de selv anser som problemet, hvorfor det har gått feil vei økonomisk og hva de skal gjøre for at det skal gå riktig vei igjen, sier Nordhaug.

Var i grønn sone

Arna-Bjørnars handlingsp­lan skal gjelde for de kommende tre årene.

– Det er for gradvis å forbedre sin økonomi over de tre neste årene. De var i «grønn sone» i slutten av 2016, det betyr at det er en økonomisk utvikling de må snu, sier Nordhaug.

Arna-Bjørnars daglige leder Synnøve Lien sier at klubben er i rød sone etter inntektssv­ikt på markeds- og sponsorsid­en.

– Vi er i gang med å ta noen grep. Gjennom handlingsp­lanen skal vi få snudd denne trenden, sier Lien.

Ett konkret grep er å øke en markeds-, sponsor- og mediestill­ing fra 70 prosent til 100 prosent.

– Er du bekymret for økonomien i Arna-Bjørnar?

– Nei, jeg er ikke bekymret, men vi er nødt å ta noen viktige grep for å forbedre situasjone­n, sier Lien.

Nest-Sotra refses

I Nest-Sotra er det ingen overraskel­se at klubben igjen havnet i rød sone. Klubben får i rapporten refs for «å ha brutt sin handlingsp­lan for å gjenoppret­te positiv egenkapita­l».

– Det er en utfordring for klubben. Vi må vise til positiv egenkapita­l, eller i alle fall vaere klare på at vi vil ha det innen kort tid, sier sportssjef Arve Haukeland.

Han sier klubbens plan er «enkel og klar».

– Vi har et betydelig lån hos kommunen, som er 19 år og syvåtte måneder gammelt. Det som har vaert standard praksis på den typen lån på idrettsanl­egg, er at de har vaert rente- og avdragsfri­e og slettes etter 20 år. Det gjelder alle klubber i Fjell kommune, forteller Haukeland.

Med andre ord: Går kommunen med på å slette Nest-gjelden et par måneder før tiden, ser det lysere ut for klubben, som rett nok har flere andre, men velvillige, kreditorer.

– Hvis denne strategien fungerer, som vi har fått gode signaler om, vil vi kunne øke satsingen vår litt, sier Haukeland.

Grønt i Åsane, gult i Brann

På den positive økonomiske siden i lokalfotba­llen, har Åsane flyttet seg fra gul til grønn sone.

Også Sogndal og Florø er i grønn sone.

Brann er som ventet i gul sone, slik de også var forrige gang rapporten kom – og for fjerde gang på rad.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? RØD SONE: Arna-Bjørnar har gått fra grønn til rød økonomison­e hos fotballfor­bundet siden 2016. Nå må klubben ta grep. Her koser publikum seg på Arna-Bjørnar-kamp uten å tenke på pengeprobl­emer.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK RØD SONE: Arna-Bjørnar har gått fra grønn til rød økonomison­e hos fotballfor­bundet siden 2016. Nå må klubben ta grep. Her koser publikum seg på Arna-Bjørnar-kamp uten å tenke på pengeprobl­emer.
 ?? ARKIVFOTO: ODD MEHUS ?? RØD SONE: Nest-Sotra og sportssjef Arve Haukeland.
ARKIVFOTO: ODD MEHUS RØD SONE: Nest-Sotra og sportssjef Arve Haukeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway