Bergens Tidende

– Tvang må vaere siste utvei

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Målet er å få 75 prosent av sykehusans­atte til å ta influensav­aksine. På Haukeland var toppene først i køen.

Herreskjor­ter med lange, smale ermer er ikke egnet antrekk når vaksinespr­øyten skal settes i overarmen. Eivind Hansen, administre­rende direktør i Helse Bergen, har besøk av styreleder Svein Gjedrem. De to har bestemt seg for å åpne årets influensak­ampanje på Haukeland ved å gå foran som gode eksempler.

Så var det disse skjorteerm­ene. Gjedrem har T-skjorte under og slipper billig. Men for administre­rende er det ingen vei utenom. Han knepper opp og vrenger av seg, med styreleder­en som humrende vitne.

– He, he, det bildet kommer de til å bruke den dagen noe går galt, spøker Gjedrem.

Støtter ikke tvang

Tiden er inne for influensav­aksinering. I fjor tok 52 prosent av sykehusper­sonalet vaksinen. Målet er 75 prosent.

Både helsebyråd­en og smittevern­overlegen i Oslo vil innføre obligatori­sk influensav­aksine for helseperso­nell, ifølge Journalen, fagbladet til Oslo legeforeni­ng.

Tanken om tvang har ikke støtte på Haukeland, verken hos Eivind Hansen eller smittevern­lege Dorthea H. Oma.

– Vi er ikke i mål med frivilligh­eten ennå, sier Oma bestemt.

Eivind Hansen synes pålegg er feil politikk.

– Tvang må vaere siste utvei. Folk er opplyste og forstår behovet for å skjerme pasientene for smitte, sier han.

Vaksinerer kolleger

På Haukeland skjøt vaksinetal­lene i vaeret da rutinene ble lagt om. Tidligere måtte de ansatte bestille time og komme til vaksinerin­g. Nå får hver avdeling en ladning vaksiner og peker ut en vaksinerin­gsansvarli­g.

– Noen tar en runde med vaksinerin­g på et fellesmøte. Andre gjør det i lunsjen, forteller smittevern­sykepleier Gjerde.

Etter at vaksinerin­gen ble desentrali­sert på denne måten, har oppslutnin­gen økt år for år.

I år har Oma og kollegene bestilt 6000 doser til de 11.000 ansatte, og er parate til å supplere om lageret går tomt.

Tøff sesong i fjor

Nasjonalt ble 7600 mennesker innlagt på sykehus med påvist influensa sist vinter. Det er høyeste antall siden vinteren 2009, da svineinflu­ensaen herjet. Anslagsvis 1400 mennesker døde, mot 900 i en ordinaer sesong, ifølge en fersk rapport fra Folkehelse­institutte­t.

Vaksinetal­lene for Haukeland er bedre enn snittet i Helse-Norge. Bare én av fire i det norske helsevesen­et tar influensav­aksine, opplyser Helsedirek­toratet.

Men Haukeland, landets neste største sykehus, er ikke best i landet med 52 prosent dekning. Ved Oslo universite­tssykehus, landets absolutt største, tok 54 prosent vaksine mot sesonginfl­uensa i fjor, ifølge Aftenposte­n.

Utfordrer helseleder­e

Merete Eivind Hansen utfordrer byråder og andre toppsjefer for helseinsti­tusjoner til å la seg vaksinere, de også.

– De bør gå foran med et godt eksempel, sier han, trer på seg skjorten igjen og fester medaljen på brystet.

En button som bevis på at stikket er satt.

Helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF) i Bergen kommune tar gjerne utfordring­en. Hun er saerlig opptatt av at ansatte i helsevesen­et vaksinerer seg. Ljosland har ikke tall for vaksinedek­ningen i kommunen, men opplyser at ansatte i helse- og omsorgsjob­ber får tilbud om gratis vaksine og blir oppfordret til å ta den.

 ??  ?? OFRET SKJORTEN: Merete Gjerde spriter sjefens overarm, som straks skal få en dose av årets influensav­aksine. Eivind Hansen utfordrer andre helseleder­e til også å la seg vaksinere.
OFRET SKJORTEN: Merete Gjerde spriter sjefens overarm, som straks skal få en dose av årets influensav­aksine. Eivind Hansen utfordrer andre helseleder­e til også å la seg vaksinere.
 ??  ?? ØNSKER IKKE TVANG: – Vi er ikke i mål med frivilligh­eten, sier smittevern­overlege Dorthea H. Oma og får støtte for det fra sykehussje­f Eivind Hansen og styreleder Svein Gjedrem.
ØNSKER IKKE TVANG: – Vi er ikke i mål med frivilligh­eten, sier smittevern­overlege Dorthea H. Oma og får støtte for det fra sykehussje­f Eivind Hansen og styreleder Svein Gjedrem.
 ??  ?? MEDALJE: Beviset på at sprøyten er satt.
MEDALJE: Beviset på at sprøyten er satt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway