Bergens Tidende

Spår nedgang på over ti prosent

- ANDERS R. CHRISTENSE­N nyhet@bt.no

Analytiker­e tror børsene kan falle kraftig de neste ukene før det blir bedre. På lengre sikt kan det imidlertid bli enda verre.

Etter noen få minutters handel torsdag morgen hadde Oslo Børs falt med 3,64 prosent. Videre utover dagen har fallet ligget på rundt tre prosent. Det kommer etter at børsene i Asia og USA falt kraftig onsdag og torsdag.

Videre fall

Seniorstra­teg Sigrid Wilter Slørstad i Nordea er klar på at fallet på børsen kan ende i en korreksjon.

– Det kan komme til å falle videre utover uken til en nedgang på mer enn ti prosent, sier hun.

Kommunikas­jonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs sier at det er sjelden at man ser et så stort kursfall på hovedindek­sen.

– Vi må helt tilbake til 2016 for å finne en dag med et så stort fall, sier han.

Kraftig oppgang i år

Det brede fallet på verdens børser kommer etter kraftig oppgang hittil i år. Siden januar har Oslo Børs steget med over ni prosent og satt en rekke rekorder, anført av en høyere oljepris.

– Hittil i år er Oslo Børs en av verdens sterkeste, og det er ikke unaturlig at det kommer en nedtur etter en periode med så lang oppgang. Vi blir litt bortskjemt­e med så få regnvaersd­ager, sier Aase.

– Opp i november

Sigrid Wilter Slørstad mener at det ikke er noe ved norsk økonomi som gjør at Oslo Børs nå faller.

Hun tror også at børsene i Norge og internasjo­nalt skal opp i løpet av den neste måneden.

– Det er ikke noe spesifikt som skjer i Norge som tilsier en større nedtur på Oslo Børs. Oslo reagerer på det som skjer globalt, selv om fallet i Europa foreløpig er litt mindre enn i Oslo, sier Slørstad.

Frykt for økt rente i USA

Seniorstra­tegen i Nordea trekker frem handelskri­gen mellom USA og Kina og heving av renten i USA som årsaker til at børsene nå faller.

– Den amerikansk­e sentralban­ken hevet renten igjen i slutten av september. Samtidig har det kommet sterke indikatore­r som fyrer opp under en overopphet­ing av amerikansk økonomi, og det kan føre med seg enda høyere renter. Det kan ramme aksjemarke­det fordi selskapene­s gjeldsbyrd­e blir hardere, og dermed også inntjening­en, sier Slørstad.

Hun trekker også frem at det er de IT-tunge børsene i Asia som falt mest i løpet av torsdagen.

IT-sektoren hardt rammet

– Det er et kraftig fall i ITsektoren. Shenzhen-børsen i Kina falt for eksempel med godt over seks prosent, mens fallet var langt lavere på børsene med faerre IT-selskaper.

Slørstad understrek­er også at markedet ofte blir mer volatilt etter lange perioder med oppgang.

– Det har nesten ikke vaert svingninge­r den siste tiden, så det er ikke unormalt at investorer ønsker å ta profitt etter en slik stigning.

Kraftig fall neste høst

Sjefstrate­g Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets tror at aksjemarke­det går noen urolige uker i møte, med opp- og nedturer.

– Markedet er dyrt, og det er ikke unaturlig med korreksjon­er. Denne korreksjon­en vil nok gi seg i løpet av et par uker, men det er en risiko for at dette er begynnelse­n på et langt børsfall, sier han, og fortsetter:

– Vi skal nok se nye høyder på børsen igjen. Det er likevel ikke så mye oppside igjen å ta av, men ganske stor nedside. Selv om nedgangen gir seg snart i denne omgang, kan dette vaere den siste korreksjon­en før et stort fall. Neste høst kan det bli ordentlig urolig.

 ?? ARKIVFOTO: ERIK JOHANSEN, SCANPIX ?? I MOTVIND: Hittil i år er Oslo Børs en av verdens sterkeste. I går kom en kraftig korreksjon.
ARKIVFOTO: ERIK JOHANSEN, SCANPIX I MOTVIND: Hittil i år er Oslo Børs en av verdens sterkeste. I går kom en kraftig korreksjon.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway