Bergens Tidende

Kina forsvarer leirene

-

Kinesiske myndighete­r sier internerin­gsleirene i Xinjiang nordvest i landet er nødvendig for å bekjempe terrorisme. Amnesty krever at kong Harald protestere­r.

Det er anslått at opp mot en million muslimske uigurer i Xinjiang-provinsen er internert i leirene. Ifølge en Amnesty-rapport nylig skal de internerte bli utsatt for mishandlin­g og tortur, og mange skal vaere anklaget for å vaere ekstremist­er på svaert tynt grunnlag og uten dom.

– Stabilitet

En talsmann for det kinesiske utenriksde­partemente­t, Lu Kang, forsvarer leirene.

– Det å ta slike grep for å forhindre og bekjempe terrorisme og ekstremism­e, har i stor grad sørget for sosial stabilitet i Xinjiang og har sikret levebrødet til mennesker av alle etniske grupper i Xinjiang, uttalte Kang.

Han la til at internerin­gspolitikk­en har solid støtte i et flertall av folket i Xinjiang.

Etter opprinneli­g å ha nektet for at disse leirene eksisterer, endret Kina denne uken lovgivning­en, slik at den tillater opprettels­en av leirer for «yrkesoppla­ering og trening (…) for å utdanne og endre de som har vaert påvirket av ekstremism­e».

Krav til kongen

Ifølge menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er har naermere en million uigurer, en muslimsk og tyrkisktal­ende minoritet i landet, blitt internert i leirene de siste årene, hvor de blir opplaert i kommunistp­ropaganda og tvunget til å ta avstand fra sin religion og kultur. FN har bedt Kina om å løslate de internerte og kaller leirene for «soner uten rettighete­r».

Amnesty Norge har krevd at kong Harald og regjeringe­n tar opp situasjone­n i Xinjiang-provinsen når de denne uken er på offisielt statsbesøk i Kina.

NTB

 ??  ?? Lu Kang
Lu Kang

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway