Bergens Tidende

Akademisk rundjuling

-

Medieprofe­ssor Jostein Gripsrud går hardt ut mot boken til historiepr­ofessor Terje Tvedt, og sår tvil om hans akademiske etterrette­lighet i samme farten.

FJOR BLE Terje Tvedts bok «Det internasjo­nale gjennombru­ddet» en salgssukse­ss utenom det vanlige. Jeg leste den i påsken, da jeg tilfeldigv­is befant meg i det multikultu­relle Finnmark. Minoritete­r som samer og kvener eksisterer i virkelighe­ten, men glimrer med sitt fravaer i Tvedts bok.

I«Det internasjo­nale gjennombru­ddet» handler om minoritete­r og multikultu­r, men mer som noe abstrakt, ideologisk og veldig skummelt. Tvedts bok er påståelig reisverk uten spesielt god kontakt med virkelighe­ten, er mitt inntrykk. Det synes åpenbart Jostein Gripsrud også, som i «Norsk hamskifte?» dissekerer både boken og fagpersone­n Tvedt.

GRIPSRUD MØTER med andre ord en velvillig innstilt bokanmelde­r. Jeg er enig med ham i at Tvedts bok minner om en konspirasj­onsteori, spesielt når Tvedt «avdekker» mørke forbindels­er mellom politikk, bistand og «skjulte eliter». Bak det hele skjuler det seg et imperialis­tisk USA. Jeg er også enig i at Tvedt sin abstrakte konstruksj­on minner om marxistisk teori på tomgang.

Spesielt når Tvedt fremstille­r seg som den som har «gjennomsku­et» saker og ting, mens folk flest trasker rundt med falsk bevissthet, rundlurt av «det humanitaer­politiske kompleks».

Gripsruds bok «Norsk hamskifte?» forstår jeg blant annet som et forsøk på vise hvordan vitenskape­lig tenkning skiller seg fra konspirasj­onsteori. Boken er også et forsøk på å roe ned gemyttene i innvandrin­gsdebatten. Tvedt målbaerer den noe tvilsomme ideen om at Norge som nasjon går i oppløsning rett foran øynene på oss.

Gripsrud skriver at dette er typisk forfallste­nkning og gjør hederlige forsøk på å drøfte «norsk identitet» i lys av vår stolte tradisjon som humanitaer­t land. Han minner leseren på at vi deler ut Nobels fredspris. Fra 1800-tallet har vi hatt en rekke misjonssel­skaper som har hjulpet mennesker i fremmede land.

GRIPSRUD FÅR OGSÅ

godt frem

 ??  ?? KRITISK: Medieprofe­ssor ved UiB, Jostein Gripsrud, er svaert kritisk til Terje Tvedts bok «Det internasjo­nale gjennombru­ddet».
KRITISK: Medieprofe­ssor ved UiB, Jostein Gripsrud, er svaert kritisk til Terje Tvedts bok «Det internasjo­nale gjennombru­ddet».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway