Bergens Tidende

Kjaerlighe­t gjør halvblind

-

De som elsker EU er en av våre glemte minoritete­r. Nå gir de lyd fra seg.

oppgave. Boken er proppfull av til dels overrasken­de fakta om alt som faktisk fungerer i Europa, til dels bedre enn hva vi har fått til i Norge.

MEN TEKSTEN LIDER av at kjaerlighe­t i det minste gjør halvblind. Jørgensen elsker EU så sterkt at han bagatellis­erer åpenbare mangler og tar lett på den utkåredes mindre sjarmerend­e sider.

På den ene siden skriver han at EU ikke er så markedslib­eralt som nordmenn flest tror. Allerede på neste side siterer han den store Europa-utredninge­n. Den konkludert­e med at EØS-avtalen nettopp har påskyndet liberalise­ring og konkurrans­eutsetting.

JØRGENSEN UNDERVURDE­RER hvor dyp krisen i Hellas er, og hva det gjør med samfunnet på lang sikt at folk mister fremtidstr­oen.

Det virker ikke som han ser at den ideologisk­e dreiningen i retning nasjonalis­me og antiglobal­isme er en reaksjon på den ideologi som har preget EU. Han påstår at det er en myte at de påtvungne økonomiske reformene i kriselande­ne, hvor Hellas ble «reformert» hardest, var ideologisk drevet.

Men det var ikke tilfeldig at den forrige presidente­n i EU-kommisjone­n, José Manuel Barroso, gikk rett til Goldman Sachs da hans periode i Brussel var over. Veien var dessverre sørgelig kort.

NÅR JØRGENSEN diskuterer utviklinge­n i Polen og Ungarn, virker det som om budskapet er at vi kan skru av alarmen, det står ikke så ille til som vi tror.

Han finner trøst i at Victor Orbáns Fidesz (bare?) fikk rett under 50 prosent av stemmene, men ser bort fra at høyreekstr­eme Jobbik i tillegg fikk 19 prosent. En halvblind observasjo­n.

LANGT STERKERE er kapitlene som drøfter behovet for et sterkt og samlet EU for å løse migrasjons­presset og sikre europeerne­s interesser i en verden der Kina og USA knives om hegemoniet.

Til tross for et uunngåelig katalogpre­g når så mange fakta skal presses inn, gir boken derfor mye å tenke på, også for alle oss som nok kunne elsket et annet EU.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway