Bergens Tidende

Vi tillegges et verdisyn vi ikke har

- MATHILDE FASTING OG STEINAR JUEL

Civita

TIDLIGERE RÅDMANN i Bergen, Bjarne Jensen, skriver i et innlegg om eldrebølge­n i BT 7. oktober at tenketanke­n Civita gjør seg til talsmann for et verdisyn han trodde var uhørt i det norske samfunnet. Han konkludere­r med at vi mener at vi som borgere skal vurderes ut fra vårt bidrag til statsbudsj­ettet.

Men her tillegger Jensen oss et verdisyn vi ikke har. Selvfølgel­ig mener vi ikke at menneskers

verdi må vurderes ut fra hva de bidrar med til statskasse­n.

VI ER OPPTATT AV at offentlige utgifter og inntekter må tilpasses hverandre, og at det er gode vekstmulig­heter for naeringsli­vet slik at vi sikrer gode velferdsor­dninger også for våre barn og barnebarn. Det er ikke snakk om å lage skremselsb­ilder, men om å innse at vi i årene fremover får en sterkere automatisk utgiftsvek­st «Eg kunne like gjerne spurt nokre av prestane eg snakka med, har du nokon gong sett eit spøkjelse? Så brydde var dei, som om eg gjekk innanfor intimsona deira. Slikt snakkar vi ikkje om».

NO ER DET IKKJE vanskeleg for meg som biskop å seie utan atterhald at Den norske kyrkja og vi som gjer teneste der ikkje skammar oss over evangeliet og framleis trur på det som står i den nikenske truvedkjen­ninga om Jesus: «Han (...) stod opp tredje dagen etter skriftene og fór opp til himmelen, sit ved høgre handa åt Faderen, skal koma att i herlegdom og døma levande og døde, og hans rike skal vera utan ende.» på offentlige budsjetter. Dette er fullt håndterbar­t hvis vi planlegger for det tidlig.

VÅRE VURDERINGE­R baserte seg på fremskrivn­inger til 2060 i regjeringe­ns Perspektiv­melding fra 2017. Fremskrivn­ingene viste at statsbudsj­ettet etter hvert vil gå med underskudd, og at underskudd­ene vil øke selv om det ikke gjennomfør­es nye satsinger eller saerlige standardfo­rbedringer DERFOR TYKKJER EG det er leit at Randi Førsund ikkje opplever å ha fått tilfredsst­illande svar på sine viktige spørsmål. Kan hende handlar dette om at både prestar og biskopar kjenner på ei viss famling og leiting etter dei rette orda når samtalen kjem inn på døden og det som ventar bortanfor grava. Det er mykje vi ikkje veit om det evige livet etter døden. Det vil vere noko heilt anna enn det vi kjenner til no, men ikkje mindre reelt, snarare tvert om.

Men noko veit vi, og det trur vi på, og det skal vi som prestar halde fram både sundag og kvardag.

EG TAKKAR Randi Førsund for innlegget og innen eksisteren­de velferdsor­dninger.

DET VIL VAERE veldig bra dersom den antatte underdekni­ngen i hovedsak blir inndekket ved at vi jobber mer, blant annet ved å stå lenger i jobb, som Jensen peker på. Det krever politiske tiltak, og påvisninge­r av behovet for noen politiske justeringe­r er da også nettopp formålet med perspektiv­meldinger. vil ta med meg hennar utfordring i samtalar med prestane og kyrkjelyda­ne. Vi må bli meir frimodige og tydelege når vi forkynner evangeliet om det evige livet!

Førsund ber meg om å sette meg som mål å fylle kyrkjene i Bergen 1. påskedag, og det seier eg sjølvsagt ja til. Ho ber meg òg om å lage til ein Livets kafé midt i Bergen der det evige livet vert forkynt og der søkjande og truande kan stille spørsmål, kritiske og konstrukti­ve. Eg er glad for å kunne seie at eit liknande forum for samtale finst allereie under vignetten «På troen løs» i Litteratur­huset. Der har vi enno ikkje tatt opp vona om det evige livet etter døden, men det bør vi nok gjere.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD ?? SKAMMAR OSS IKKJE: Vi som gjer teneste i kyrkja, skammar oss ikkje over evangeliet, og vi trur framleis på det som står i Bibelen om at Jesus «skal koma att i herlegdom og døma levande og døde, og hans rike skal vera utan ende», skriv biskop Halvor Nordhaug.
FOTO: GORM KALLESTAD SKAMMAR OSS IKKJE: Vi som gjer teneste i kyrkja, skammar oss ikkje over evangeliet, og vi trur framleis på det som står i Bibelen om at Jesus «skal koma att i herlegdom og døma levande og døde, og hans rike skal vera utan ende», skriv biskop Halvor Nordhaug.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway