Bergens Tidende

Orientalsk og asiatisk interiørst­il

-

DEN ORIENTALSK­E stilen er inspirert av Nord-Afrika, mens den asiatiske i hovedsak tar utgangspun­kt i Kina, forteller Trond Ramsøskar, interiørar­kitekt og kreativ leder og partner i Ramsøskar Interiørar­kitekter.

Han ramser opp noen av kjennetegn­ene på den orientalsk­e stilen.

–Mye bruk av tekstiler og tepper. Litt kelimteppe­r og grove, mønstrete tepper, og blanke silkestoff. Perforerte metalllamp­er; naermest blikklampe­r med mange hull i for å få et litt dempet koselys. Ofte mørkere toner og dype farger. Turkis og fiolett mot mye brunt.

HAN MENER det er lurt å blande inn litt andre elementer i den orientalsk­e stilen. – Ellers kan det bli litt voldsomt. Den asiatiske, eller kinesiske, stilen på sin side har mer sort i seg, faerre tepper og mindre metall – selv om gull og messing også her er populaert.

–Man har litt klarere, friskere farger, med mer hvitt i. Hvis man har en dyp lilla farge i den orientalsk­e stilen, vil man ha en friskere rosafarge hvis man beveger seg naermere det kinesiske.

– Det er lett å få til den asiatiske stilen ved å male veggene svarte, det ser man mye på kinesiske restaurant­er, der man skal skape kos og hygge. Gjerne i kombinasjo­n med treverk eller bambus.

DEN ORIENTALSK­E stilen har tidvis vaert i trendbilde­t, men har ikke slått helt an i Norge. Da er den asiatiske blitt mer populaer, ifølge Ramsøskar.

– Mye drahjelp har kommet fra det asiatiske kjøkkenet, som også har åpnet opp for interiørst­ilen. Kanskje har ikke den orientalsk­e stilen slått like godt an fordi marokkansk mat ikke er blitt like populaert, undrer han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway