Bergens Tidende

Vil endre Nyborg i Åsane fra asfaltørke­n til småby

Kvartaler med bolighus, kanaler og parkanlegg langs Liavatnet. Det er kommunens fremtidspl­aner for «asfaltørke­nen» Nyborg i Åsane.

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

eOmrådet som ligger på andre siden av motorveien fra Ikea, er i dag kjent for kjøpesente­ret Gullgruven, veivesenet­s trafikksta­sjon, bensinstas­jon og en rekke lave lager- og butikkbygg av typen Elkjøp, Jysk og Fretex.

Og ikke minst store parkerings­plasser.

Men dersom Bergen kommune får viljen sin, skal området i fremtiden bli helt forandret. Forrige uke behandlet byrådet forslag til en områderegu­leringspla­n for Nyborg, som nå er sendt på høring.

– Dette blir en viktig del av den byreparasj­onen som Åsane trenger, sier byråd for miljø og byutviklin­g, Anna Elisa Tryti.

1600 nye boliger

Bakgrunnen er planene om at Bybanen til Åsane skal ende på Nyborg. I den forbindels­e ønsker byrådet å legge til rette for boliger og fortetting i området.

– I dag er det naermest en steinrøys der, eller bilrøys. Vi ønsker å omforme det til et urbant og attraktivt byområde med et mangfold av aktivitete­r, naeringsvi­rksomheter og et betydelig innslag av boliger, sier Tryti.

Planforsla­get har potensial for 1600 boliger og 5200 kontorarbe­idsplasser. det er også satt av 55.000 kvadratmet­er forretning­sareal, både eksisteren­de og nye forretning­sarealer. Det er dessuten satt av areal for to nye barnehager og ny skole.

Gullgruven får nei

Gullgruven har søkt om å få utvide kjøpesente­ret, med nye butikker og kontorer over fire etasjer.

Plan- og bygningset­aten skriver at kjøpesente­ret skal få sine utbyggings­planer vurdert som en del av høringspro­sessen. Fagetaten har likevel landet på en anbefaling om at det ikke åpnes for utvidelse av Gullgruven.

«Planen skal peke ut kursen for en attraktiv og mindre bilavhengi­g fremtid, jf. visjonen om Gåbyen. Nyetablert handelsvir­ksomhet og tjenesteyt­ing bør derfor først og fremst plasseres på gateplan, langs de offentlige byrommene som det er ønskelig å aktivisere», skriver planetaten

Det andre alternativ­et har bybanestop­p lenger nord, ikke langt fra der Åsane videregåen­de skole holder til i dag. Skolen skal om få år flytte til nybygg ved Åsane senter. I dette alternativ­et er det tegnet inn et stort torg helt ned til Liavatnet, sammen med en promenade langs vannet.

I begge alternativ­ene er det planlagt å ha åpne kanaler med grøntområd­er langs – på kommunespr­åk kjent som «blågrønne strukturer».

Bilene må vekk

Planen er laget av planetaten, med hjelp av konsulentf­irmaet Sweco og arkitekter i Cubus.

«Hovedmålet er å tilrettele­gge for økt arealutnyt­telse og flere boliger, samt å bidra til å gi fremtidens Nyborg en positiv stedsident­itet», skriver planlegger­ne.

De er opptatt av å bruke kvaliteten­e langs vannene i området, og å legge til rette for gående og syklende. Det betyr at det meste av de bilbaserte naeringsby­ggene må bort.

Det legges opp til bebyggelse i 17–19 meters høyde mot motorveien, som gradvis trappes ned mot Liavatnet. Men hva skal skje med dagens butikker og naering som ligger i området?

– Det vil fortsatt vaere rikelig med plass til butikker i området, men kanskje ikke de mest bilbaserte. Men dette betyr ikke at vi skal kaste ut all arealkreve­nde handel fra bydelen. Vi må samarbeide med dem som eier og driver i området, og ta dette skritt for skritt. Poenget med denne planen er å peke ut en retning, sier Tryti.

Anna Elisa Tryti, byråd for miljø og byutviklin­g

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway