Bergens Tidende

– Behov for uhildet gransking

- LINUS RØVIK HAUGE, NTB nyhet@bt.no

Fylkesmann Sigbjørn Johnsen i Hedmark sendte fredag over sin rapport om Tolga-saken til Kommunalde­partemente­t. Saken bør granskes naermere, mener han.

– Vi anbefaler departemen­tet å foreta en uhildet gjennomgan­g av hele saken. Det har kommet opp mange spørsmål, som vi føler det ikke er svar på, sier Sigbjørn Johnsen til NRK.

Han sier de har vurdert hvordan Tolga kommune har håndtert saken, tilsynssak­en mot en tidligere kommuneleg­e i kommunen og behandling­en av vergemål. Han ønsker ikke å si noe mer om vurderinge­ne i rapporten.

Avviser økonomisk motiv

Det var VG som lørdag publiserte en reportasje om de tre brødrene fra Tolga kommune i Østerdalen som de har fulgt det siste året. Brødrene ble i 2012 og 2013 registrert som psykisk utviklings­hemmede i hjemkommun­en uten at de fikk vite det. Kommunen kunne dermed sikre seg økte inntekter fra staten over flere år.

Fra 2013 til 2014 doblet kommunen antallet innbyggere som var registrert med psykisk utviklings­hemming fra fem til ti, og ifølge den tidligere rådmannen var kommunens nettogevin­st 1,5 millioner kroner i året. Torsdag tilbakevis­te imidlertid rådmann Siv S. Sjøvold at rapporteri­ngen av antall psykisk utviklings­hemmede i kommunen har vaert økonomisk motivert.

Trenger tid

Statssekre­taer Lars Jacob Hiim i Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet sier til NTB at de er opptatt av å gjennomgå rapporten på en ordentlig måte, og at de kommer til å bruke noen dager før de beslutter hvordan den skal følges opp.

– Vi forstår at redegjørel­sen har offentlig interesse, men det er viktig at vi får tid til å gå gjennom dokumentet, også for å vurdere om det er personoppl­ysninger som bør unntas offentligh­et, sier Hiim.

Kommunalmi­nister Monica Maeland (H) ba 7. oktober Fylkesmann­en i Hedmark om å komme med en redegjørel­se i Tolga-saken i løpet av denne uken. Ifølge VG vurderer Maeland å be om en uavhengig gransking av saken sammen med helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) og justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp).

Solberg sa unnskyld

Diagnosene ble også brukt til å sette brødrene under personlig og økonomisk vergemål i 2017, men alle vergemålen­e er i år blitt opphevet – det siste så sent som denne uken.

Statsminis­ter Erna Solberg ba om unnskyldni­ng overfor de tre brødrene på NRKs nyhetssend­ing torsdag kveld.

Senere på kvelden møtte Tolga-ordfører Ragnhild Aashaug den ene av de tre brødene til debatt på samme kanal. Der fastslo hun at det er viktig å komme til bunns i hva som har skjedd, og at brødrene skal få det innsynet og de forklaring­ene de trenger. Hun ba imidlertid ikke om unnskyldni­ng på vegne av kommunen.

– Jeg kan ikke be om unnskyldni­ng før jeg vet hva jeg skal be om unnskyldni­ng for. Men jeg beklager veldig hvis gutta opplever det som om kommunen ikke har villet dem vel, sa Aashaug.

Granskning­er

Maeland opplyste til VG i helgen at det er naturlig å vurdere om de skal be et annet fylkesmann­sembete se på saken i sin helhet. Men saken kan bli gjenstand for gransking hos flere.

Ordfører Ragnhild Aashaug i Tolga har varslet at hun vil be om en intern granskning, men den er utsatt i påvente av Maelands beslutning. Helsetilsy­net skal dessuten på selvstendi­g grunnlag vurdere om de skal følge opp saken

Kontrollut­valget i Tolga kommune har ifølge NRK sendt et brev til rådmannen med flere spørsmål, der de blant annet ønsker svar på hvordan rutinene i kommunen var i 2013, da de omstridte diagnosene ble stilt og hvordan de er i dag.

Krever kommunegra­nsking

Etter historien at om tre brødre i Tolga kommune i Østerdalen ble kjent, krever konstituer­t Frp-nestleder Sylvi Listhaug at andre norske kommuner må granskes.

– Jeg mener det er helt nødvendig at vi setter i gang en gransking for å se om enkeltmenn­esker som bor i andre kommuner, er blitt utsatt for det samme, sier Sylvi Listhaug til NRK.

 ?? ARKIVFOTO: VIDAR RUUD, SCANPIX ?? ANBEFALER: Fylkesmann Sigbjørn Johnsen anbefaler en uhildet gjennomgan­g av hva som har skjedd i Tolgakommu­ne.
ARKIVFOTO: VIDAR RUUD, SCANPIX ANBEFALER: Fylkesmann Sigbjørn Johnsen anbefaler en uhildet gjennomgan­g av hva som har skjedd i Tolgakommu­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway