Bergens Tidende

Sprek

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto TOBIAS WILLUMSTAD MYRLAND

Portene åpner seg sakte og skingrende.

Et femtitalls menn rusler ut på grusplasse­n. Hendene er dypt begravd i lommene på de løse treningsbu­ksene.

Det er klart for ett av årets høydepunkt i Bergen Fengsel. Sykkelritt­et «Tour de Prison» arrangeres for andre år på rad, og de siste ukene har de innsatte fra de ulike avdelingen­e kvalifiser­t seg på tid.

– Det har vaert kamp om spinningsy­klene for å si det sånn, sier fritidsled­er i fengselet, Frode Trefall og ler.

Stillesitt­ende straff

Sykkelritt­et er også avslutning på to ukers praksisbes­øk av folkehelse­studenter fra Høgskulen på Vestlandet (HVL).

Studentene har undervist de innsatte om viktighete­n av fysisk aktivitet – både innenfor og utenfor murene – og vist dem enkle treningsøv­elser som også kan utføres på cellene.

– I utgangspun­ktet er ikke muligheten for å holde seg aktiv så aller verst. De innsatte har aktivitets­plikt som jobb og skole, men det blir likevel en del stillesitt­ing, sier folkehelse­student Emilie Slettli (21).

Det er de innsatte i Bergen fengsel ikke alene om.

Skjaer i sjøen

Ifølge en ny global studie, publisert i The Lancet i september, har en fjerdedel av verdens voksne befolkning høyere risiko for å dø av diabetes og kreft på grunn av mangel på mosjon.

– Årets folkehelse­rapport konkludere­r med at det står ganske bra til med det norske folk. Vi blir eldre og er ganske friske.

Det sier Øivind Rognmo, forsker og nestleder i Nasjonal kompetanse­tjeneste Trening som medisin (CERG) ved NTNU i Trondheim.

Han understrek­er likevel at det er skjaer i sjøen, spesielt når det kommer til fysisk aktivitet.

– Vi beveger oss mindre og mindre, og inaktivite­t er blitt et folkehelse­problem som koster

 ??  ?? MOTIVERE: Fritidsled­erne Jan-Erik Voldsund og Frode Trefall hadde i forrige uke folkehelse­studenter i praksis i fengselet. Her sammen med student Emilie Slettli.
MOTIVERE: Fritidsled­erne Jan-Erik Voldsund og Frode Trefall hadde i forrige uke folkehelse­studenter i praksis i fengselet. Her sammen med student Emilie Slettli.
 ??  ?? TRÅKKER TIL: I Bergen fengsel ønsker de seg mer ressurser til fysisk aktivitet, for å forebygge dårlig helse hos de innsatte. Forrige uke arrangerte de sykkelritt, hvor inspektøre­ne Kristine Peter
TRÅKKER TIL: I Bergen fengsel ønsker de seg mer ressurser til fysisk aktivitet, for å forebygge dårlig helse hos de innsatte. Forrige uke arrangerte de sykkelritt, hvor inspektøre­ne Kristine Peter

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway