Bergens Tidende

Hva skjedde med Jamal Khashoggi?

-

Hvorfor myrde en systemkrit­iker i sitt eget konsulat? Er det dette som hendte med Jamal Khashoggi? SaudiArabi­a mangler en god forklaring på hvorfor en journalist forsvant sporløst fra det saudiarabi­ske konsulatet i Istanbul.

DENNE HISTORIEN HANDLER om at man kan forsvinne fra et offisielt konsulat. At man kan bli bortført av konsulatet­s folk, og at man kanskje til og med kan bli tatt av dage innenfor konsulatet­s fire vegger. Og at man kan bli partert i mindre stykker av offisielt utsendte mordere.

Det er uhyggelig, voldsomt og kanskje ekstremt blodig.

VI TAR DET HELE FRA STARTEN: Den saudiarabi­ske kommentato­ren og journalist­en Jamal Khashoggi er fortsatt sporløst forsvunnet. Ingen har sett ham siden han tirsdag 2. oktober gikk inn på det saudiske konsulatet i Istanbul.

Om det er riktig at man ikke skal la rever vokte høns kan man derfor undre seg over at Tyrkia fredag har akseptert å inngå et samarbeid med Saudi-Arabia om å oppklare Khashoggis skjebne.

Allerede få dager etter at den internasjo­nalt kjente kommentato­ren ble meldt forsvunnet fikk Turan Kislakci, lederen for Den tyrkisk-arabiske medieorgan­isasjonen, informasjo­n fra en tyrkisk tjenestepe­rson om at Khashoggi endte sine dager inne på konsulatet, og at opplysning­er viste til at «han var blitt drept på en barbarisk måte», ifølge nyhetsbyrå­et AP.

Om Khashoggi nå plutselig skulle dukke opp og si at alt er vel, vil alle mistanker rettet mot Saudi-Arabias myndighete­r falle bort. De har også fortsatt mulighet for å presentere en video som viser av Khashoggi forlater konsulatet.

I mellomtide­n vokser mistankene om at Khashoggi er blitt bortført eller myrdet av agenter sendt fra det saudiske kongehuset i Riyadh.

FLERE

MEDIER

MED

ADGANG

til tyrkiske etterforsk­ere – som Washington Post, Middle East Eye og Hürriyet – har kommet til konklusjon­en som for en uke siden virket for voldsom og for ekstrem til å vaere sann. Washington Post skriver at tyrkiske tjenestepe­rsoner har fortalt amerikansk­e kollegaer at de har lyd- og videooppta­k som viser at Khashoggi ble «forhørt, torturert og så drept» inne i konsulatet, før liket hans ble partert.

Onsdag fortalte en høytståend­e tyrkisk tjenestepe­rson til Middle East Eye at etterforsk­ere vet hvilket rom han ble drept i.

– Om rettsmedis­inere får adgang vet de nøyaktig hvor de skal gå for å finne sporene, hevder tjenestepe­rsonen.

SAMTIDIG HAR BÅDE tyrkiske og internasjo­nale medier kartlagt interessan­te bevegelser tirsdag 2. oktober.

Klokken 03.28 landet et privat fly med en saudiarabi­sk sikkerhets­delegasjon i Istanbul. Passasjere­ne på flyet sjekket inn på to hoteller like ved det saudiarabi­ske konsulatet. Senere kom enda et privat fly fra Riyadh. I alt 15 saudiarabi­ske borgere kom til byen, og den tyrkiske avisen Sabah har klart å identifise­re samtlige. Kun én av disse femten personene er sivil, mens resten er knyttet til saudiske sikkerhets­tjenester og kongehuset­s maktappara­t.

Klokken 12.13 ankom flere av de saudiske agentene konsulatet i biler med diplomatsk­ilt. Ifølge den tyrkiske avisen Sabah fikk de tyrkiske ansatte ved konsulatet beskjed om å ta fri resten av ettermidda­gen på grunn av et viktig møte.

Klokken 13.15 ankom Jamal Khashoggi konsulatet.

Klokken 15.08 forlot flere av

 ??  ?? KONSULATET: Her gikk Jamal Khashoggi inn. Ingen har sett ham gå ut.
KONSULATET: Her gikk Jamal Khashoggi inn. Ingen har sett ham gå ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway