Bergens Tidende

Årlig blir ti millioner jenter under 18 år gift

- SARA KROG sara.krog@politiken.dk

Barneektes­kap er fortsatt et stort problem mange steder i verden. Det kan løses med utdanning, men veien er lang, sier Redd Barna.

Hvert år blir ti millioner jenter gift før de fyller 18 år.

Frem mot 2030 betyr det at det på verdensbas­is vil bli inngått flere enn 134 millioner barneektes­kap. Det viser en ny rapport som Redd Barna torsdag publiserte i anledning FNs internasjo­nale jentedag.

Eldre menn

Barnebrude­r blir ofte gift med eldre menn og ender derfor opp som den svakeste parten i forholdet. Det kan både føre til vold og tidlig graviditet, som jenten verken er fysisk eller psykisk klar for.

Flere steder i verden blir likevel barneektes­kap en overlevels­esstrategi for jenter som vokser opp i humanitaer­e kriser eller fattigdom, forklarer Laust Leth Gregersen, som er politisk sjef i danske Redd Barna.

– Det er svaert arrogant å hevde at man ikke kan forstå hvorfor jenter blir gift så tidlig. Det kan vaere et beskyttels­esspørsmål mot for eksempel seksuelle overgrep eller økonomisk stabilitet, sier han.

Utryddet innen 2030

FN har satt det som ett av sine

17 verdensmål at barneektes­kap skal vaere utryddet innen

2030. Vi er imidlertid urovekkend­e langt unna målet, sier Laust Leth Gregersen, politisk sjef i Redd Barna Danmark.

– Det er for tidlig å si at noe er urealistis­k, men det tyder på at det blir vanskelig, sier han.

I dag går kun fire prosent av alle barnebrude­r på skolen. Hvis problemet skal løses, må langt flere jenter få utdanning.

Utdanning nøkkelen

Rapporten fra Redd Barna anslår at 50 millioner barneektes­kap kan forhindres frem mot 2030, hvis alle jenter i verden får lov til å gjennomfør­e en utdanning som grunnskole­n.

– Vi må investere massivt i utdanning på verdensbas­is. Det handler om hva regjeringe­r gjør i hvert enkelt land, men også om lokale religiøse ledere. Det handler om både økonomi og normer, forklarer Laust Leth Gregersen.

Han kommer med et eksempel på et løsningsfo­rslag fra sin egen organisasj­on:

I Mali har Redd Barna et mikrolån-nettverk med Oxfam Ibis, hvor kvinner kan låne penger. Kriteriet for å få et lån er at kvinnene sender døtrene på skolen.

Skolegang for alle

tilsvarer Det finnes imidlertid steder i verden hvor man ikke kan sende døtrene på skolen.

Ifølge Redd Barna er barn fra verdens fattigste kår 76 prosent mer tilbøyelig til å ende som barnebrude­r. Samtidig fører humanitaer­e kriser til flere barneektes­kap.

– I Jemen og rundt Syria kan du se at antallet barnebrude­r øker drastisk, sier Laust Leth Gregersen.

– En annen side av problemet er at man ikke har tilgang til gratis skolegang alle steder. En innsats her er i hovedsak det som ville gjøre mest for å forbedre situasjone­n, sier Laust Leth Gregersen.

Ifølge Danmarks bistandsmi­nister Ulla Tørnaes er arbeidet for å gi alle skolegang en sentral del av den danske regjeringe­ns bistandsar­beid mot barneektes­kap.

Lovgivning ikke nok

Ifølge Unicef har 700 millioner av alle nålevende kvinner blitt gift før fylte 18 år. For menn er tallet 156 millioner.

Gregersen forklarer at de aller fleste land har lovgivning som gjør det ulovlig å bli gift før man er myndig, men at det trengs mer.

– To av tre av disse ekteskapen­e finner faktisk sted i land hvor det er forbudt å gifte seg når du er under 18 år. Det viser at lovgivning­en på ingen måte er nok, men at det i like stor grad handler om omkringlig­gende ting, økonomi og normer, sier han.

 ?? FOTO: REUTERS ?? TIDLIG GIFT: 13 år gamle Krishna er i gang med middagen i Baran i India. Krishna giftet seg da hun var bare 11 år. I India er det er forbudt å gifte seg når du er under 18 år, men barneektes­kap er likevel vanlig, saerlig blant dem som kommer fra fattige kår.
FOTO: REUTERS TIDLIG GIFT: 13 år gamle Krishna er i gang med middagen i Baran i India. Krishna giftet seg da hun var bare 11 år. I India er det er forbudt å gifte seg når du er under 18 år, men barneektes­kap er likevel vanlig, saerlig blant dem som kommer fra fattige kår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway