Bergens Tidende

Anders Pamer

- Anders pamer@bt.no

Kommentato­r i Bergens Tidende,

DET ER LITT TRIST å kikke på oversikten over fylkets beste spillere og hvordan de presterer. Ikke fordi de har suksess, det får vi vaere rause nok til å unne dem. Men fordi de ikke er i Brann – noen av dem har ikke engang vaert innom.

Men det ligger en historie bak hver og en av spillerne. Brann har vaert en del av disse historiene. I noen av historiene som hovedrolle, i andre en slags birolle og i tilfellet Kristoffer Zachariass­en har Brann vaert en ren statist.

De visste om ham – helt fra han var småguttesp­iller, faktisk. De merket seg hans spill i 1. divisjon, og da Nest-Sotra rykket ned et hakk fortsatte Brann å følge med. Lars Arne Nilsen er fra Sotra vest, har glimrende relasjoner til moderklubb­en og Zachariass­en herjet i den samme grønne drakten Nilsen bar i mange år.

MEN DET KOM andre navn opp. De signerte først Remi Johansen fra Tromsø. Da det gikk opp for Brann at det kanskje ikke var full klaff, var Zachariass­en i mellomtide­n oppdaget av Kristiansu­nd og Sarpsborg.

Brann var ikke sikre. «Doff» spilte i 2. divisjon – de kjempet om medaljer i Eliteserie­n. Den da 21 år gamle midtbanesp­illeren ble veid og funnet for lett.

EN TABBE. Selvsagt var det en tabbe. Men det er da også kjempelett å dokumenter­e slikt i ettertid. For Brann hentet Remi Johansen, bommet og fulgte opp med å hente Peter Orry Larsen.

Da var «Doff» allerede i Sarpsborg.

Torsdag i forrige uke scoret han ett mål og la opp til et annet, han herjet med landslagsk­lippen Sander Berge og var altså banens kanskje aller beste spiller da seiersvant­e Genk ble slått i Europaliga­en.

Med speidere og sportsdire­ktører fra halve Europa på tribunen.

Fortsetter Zachariass­en slik, er det ingen debatt. Da blir han solgt og innbringer mellom 15 og 30 millioner kroner til Sarpsborg.

HISTORIEN OM «DOFF» er ikke så helt ulik den om Jakob Glesnes. Strømsgods­ets kaptein er også fra Sotra (de to spilte på samme lag som tenåringer), og Glesnes gikk også veien utenom Brann. Ingen av dem var innom kretslag. Glesnes begynte å skinne for Fyllingsda­len, gikk på lån til Åsane og ble snappet opp av Sarpsborg. Siden videresolg­t til Strømsgods­et. Hvor var Brann?

Jo, han var på noen treninger i sin tid i Bergen. Men de var ikke så sikre på ham, heller.

Men det er ikke Glesnes som er fylkets nest heiteste fotballspi­ller for øyeblikket. Det er Andreas Vindheim, og han var i Brann, som fikk Brann fire millioner kroner da backen dro til Malmö etter nedrykket i 2014.

DET VAR IKKE FORDI de ville selge. Nedrykket utløste en økonomisk krise som gjorde at Brann måtte ha frisk kapital. Dermed har Vindheim fått utvikle både spillet sitt og verdien sin i Skåne.

Nå er også han omsvermet, ikke minst etter storspill mot Besiktas i Europaliga­en. Verdi? Kanskje rundt 15 millioner kroner.

DET FINNES FLERE lokale spillere Brann har gått glipp av. Bård Finne hadde en elendig relasjon til Rune Skarsfjord og signerte for Köln høsten 2013. Da opplevde han å bli pepet ut av egne fans som 17-åring, og da han vendte hjem til Norge i fjor, var ikke Brann et alternativ. Nå står angriperen med elleve målpoeng i Vålerenga – det samme som Steffen Lie Skålevik i Brann.

PETTER STRAND er den eneste som kan oppnå status som den hjemvendte sønn. Branns u-avdeling var ikke ivrige da de mottok tips om Tertnes-gutten, og i 2014 gikk han til Sogndal. Der ble han en umiddelbar suksess, og han ble videresolg­t til Molde, hvor kontrakten hans nå utløper.

Nå kan han bli profet i egen by. Det har ingen av de andre oppnådd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway