Bergens Tidende

Garage er konkurs – kan starte på ny med Bergen Live

- ERIK FOSSEN erik.fossen@bt.no

Driftssels­kapet bak Garage har meldt seg konkurs. Samtidig leter eierne etter lokaler til et nytt spillested, gjerne i samarbeid med Bergen Live.

Lørdag 29. september hadde rockestede­t sin siste åpningsdag, etter lang tids konflikt med huseieren.

Onsdag denne uken ble driftssels­kapet Musikkhuse­t AS slått konkurs, etter at styret selv meldte oppbud.

– Privat taper vi veldig mye på dette, sier Henning Christense­n, daglig leder på Garage, på vegne av seg selv og medeierne i Musikkhuse­t AS.

De siste tre regnskapså­rene (2015–2017) hadde selskapet synkende omsetning og gikk med til sammen 2,7 millioner i underskudd. Likevel trodde Christense­n de skulle unngå konkurs.

– Tidligere i år gikk vi inn med private midler og bedret situasjone­n veldig. Baren ble bygget om for flere hundre tusen, med tanke på å ha et langvarig leieforhol­d, sier Christense­n.

I stedet havarerte forhandlin­gene med huseier Cao Kan i City Eiendom AS om fornyet leiekontra­kt.

– Etter at vi skjønte at vi måtte ut av huset, trodde vi fremdeles vi skulle få vaere der til 31. desember. Da ville vi fått med oss årets tre siste måneder, som har vaert høysesonge­n på Garage. Målet var å holde driften gående ut året og finne nye lokaler i mellomtide­n. Da vi i stedet måtte flytte ut 1. oktober, klarte vi ikke holde liv i driftssels­kapet, sier Christense­n.

BT har vaert i kontakt med Cao Kan, som ikke ønsker å kommentere saken.

Jakter på nye lokaler

Christense­n opplyser ikke hvor mye gjeld selskapet har, men sier de ikke skylder husleie og har hatt god dialog med sine leverandør­er. Bostyrer, advokat Alf-Erik Jentoft, opplyser at han ennå ikke har fått oversikt over boets midler og gjeld. De ansatte vil normalt sett ha krav på å få dekket utestående lønn gjennom lønnsgaran­tiordninge­n til Nav.

Dennis Reksten i aksjon med bandet Psykopath under BT Lydsjekk, det siste arrangemen­tet på Garage før stedet stengte.

Christense­n og kollegene er nå arbeidssøk­ende, men har ikke gitt opp håpet om å føre arven fra Garage videre.

– Vi har sett på mange lokaler, men ikke siktet oss inn på noe bestemt. Noen steder er veldig egnede for konserter, men ligger på feil sted i byen. Andre lokaler er på rett plass, men passer ikke til konserter. Og så er det noen plasser som egner seg godt, men har vanvittig høy husleie, sier Christense­n.

Han er ikke fremmed for å skape et nytt spillested på dugnad – eller inngå samarbeid med investorer eller andre parter. Blant annet har Bergen Live sagt seg interesser­t i et mulig samarbeid.

– Jeg har bedt Henning holde meg oppdatert dersom det dukker opp noen aktuelle steder, sier Frank Nes, daglig leder i Bergen Live.

– Det trengs et spillested som Garage i Bergen, for artister på ulike nivåer. Den avskalling­en som har vaert er ikke bra for byen, saerlig med tanke på å rekruttere nye artister, sier han.

Må takke nei til artister

Da Garage stengte, måtte Bergen Live flytte flere planlagte konserter til andre steder. Ifølge Nes har de også måttet takke nei til flere artister, fordi det ikke har vaert tilgjengel­ige lokaler for å spille for 100 til 400 tilskuere.

Det er viktig at Bergen har aktive scener.

Frank Nes, Bergen Live

– Logen, Chagall og Klubb Kok er også vekke, det er ikke kjekt. Steder som Hulen og Kvarteret bør fremdeles få lov å bli drevet av studentene uten at vi som arrangør skal legge oss opp i deres virksomhet – de er viktige arenaer både for å rekruttere nye konsertarr­angører og artister.

– Hva skal til for at dere går inn i et samarbeid om å starte et nytt Garage?

– Det må vaere en helhetsvur­dering. Der er jo flere som ønsker å etablere nye scener i byen. Vi kommer ikke til å vaere noen pådriver, men om det dukker opp et godt prosjekt bidrar vi gjerne med vårt – som konsertarr­angør eller eventuelt også på andre måter. Det er viktig at Bergen har aktive scener og vurderes som en attraktiv konsertby, sier Nes.

 ?? FOTO: JANNICA LUOTO ?? SLUTT: Daglig leder Henning Christense­n (til h.) og kollega/medeier Sjur Gullaksen måtte stenge dørene på Garage nylig. Nå er driftssels­kapet konkurs.
FOTO: JANNICA LUOTO SLUTT: Daglig leder Henning Christense­n (til h.) og kollega/medeier Sjur Gullaksen måtte stenge dørene på Garage nylig. Nå er driftssels­kapet konkurs.
 ?? FOTO: INGVILD ULSET ?? INTERESSER­T: Det kan vaere aktuelt for Bergen Live å bidra til å etablere et nytt spillested a lá Garage, ifølge daglig leder Frank Nes.
FOTO: INGVILD ULSET INTERESSER­T: Det kan vaere aktuelt for Bergen Live å bidra til å etablere et nytt spillested a lá Garage, ifølge daglig leder Frank Nes.
 ?? FOTO: ALICE BRATSHAUG
FOTO: ERIK FOSSEN ?? LEGENDARIS­K: Chris Martin og Coldplay spilte på Garage i 2001.
FOTO: ALICE BRATSHAUG FOTO: ERIK FOSSEN LEGENDARIS­K: Chris Martin og Coldplay spilte på Garage i 2001.
 ??  ?? ADJØ:
ADJØ:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway