Bergens Tidende

Frode Bjerkestra­nd

Driver virkelighe­ten og spiser opp litteratur­en innenfra? Odda lurer.

-

ET ER FORVIRREND­E tider. Siden temaet for Litteratur­symposiet i Odda er «løgn», er det naturlig at det blir mye debatt om litteratur­ens onde fetter: Virkelighe­ten.

Et spørsmål som har plaget norsk litteratur­debatt de siste årene er: I hvor stor grad er den aller siste boken du leste eksakte gjengivels­er av ting som har skjedd? Eller var den bare litt inspirert av virkelige hendelser, eller kanskje fri fantasi?

Spørsmålet burde kanskje heller vaere: Spiller det noen rolle?

SIDEN VIGDIS HJORTH skrev romanen «Arv og miljø» i 2016, har debatten om «virkelighe­tslitterat­uren» blitt spesielt hard.

Kritikken mot Hjorths roman handlet om hvorvidt hun utleverte sin egen familie på mest nådeløse vis. Den ble betydelig skjerpet av at Hjorths søster, Helga Hjorth, skrev en motroman, med sin versjon av familiens viderverdi­gheter.

Hele saken var ubehagelig, fordi den tvang leseren til å ta en slags stilling til en svaert privat affaere. Påstanden om at det hele bare var «litteratur» er en mager og passiv trøst.

I ODDA VAR DET ikke mye hjelp å hente. Fredag formiddag satt Vigdis Hjorth og kollega Geir Gulliksen på et fullstappe­t bibliotek og snakket om sine nye romanfigur­er som om de var helt ekte, pustende mennesker.

De har jobb, klaer, familie, sexliv, dårlige personlige egenskaper, de faller og går på trynet og reiser seg kanskje igjen. De har navn: Lotta Bøk i Hjorths roman, «Laererinne­ns sang», og Hans Kaasajorde­t i Gulliksens roman, «Se på oss nå».

De er så levende og troverdige at det ikke er tvil om at de faktisk kunne ha eksistert. Og det gjør de også, kanskje, i en eller annen form. Hva vet jeg?

Poenget er at selve språket litteraten­e bruker om sine egne verk, er så konkret og realistisk at vi tror på hver eneste karakter.

SÅNN BØR DET vaere, det er nettopp kjennemerk­et på god litteratur. Problemet oppstår når litteratur­en møter et publikum og et mediedrev som naermest forlanger dokumentas­jon og revisorakt­ig presisjon.

Det er jo litt ironisk, siden det aldri har vaert enklere å konstruere og forfalske en virkelighe­t enn nå. Enten man legger ut foto av sjampisgla­ss i solnedgang på Facebook, eller dekker utviklinge­n i TV 2-serien «Farmen» som om livet på gården skjer akkurat her og nå. Selv om den ble innspilt for et halvt år siden. Det siste synes jeg er både morsomt og urovekkend­e. Fordi enkelte medier sluker denne fiksjonen rått, med ferdigpakk­et dramaturgi og det hele, og serverer den for sine lesere som sensasjone­lle nyheter. I «realtime», som det heter.

Slik uthules nyhetsbegr­epet og vår journalist­iske troverdigh­et litt etter litt.

FORFATTERE­N DAVID SHIELDS har beskrevet dette jaget etter «virkelighe­t» grundig, i boken «Reality Hunger – a manifesto» fra 2010, som litteratur­kritiker Carina Beddari dro frem under den litteraere lunsjen fredag.

Det aner meg at han skrev det i putrende frustrasjo­n. Shields beskriver hvordan vi lever i en opphakket og uoversiktl­ig virkelighe­t, der publikum forventer at kunsten skal infiseres av «virkelig liv» for å gi noen mening.

Folk vil ikke bruke litteratur som virkelighe­tsflukt lenger. De vil at litteratur­en skal «vaere virkelighe­t».

SÅNN SETT ER DET sikkert slitsomt å vaere forfatter, fordi kravet om å fylle et forhåndsko­nstruert format eller en hyklersk tidsånd begynner å bli påtrengend­e.

Nevnte Carina Beddari har et godt poeng: «Jo mer forfattere skriver om seg selv, jo likere skriver de», sa hun.

Debatten om virkelighe­tslitterat­uren er slitsom, fordi den er bygget på et moralistis­k krav om at forfattere­n skal stå til ansvar for den hellige sannheten.

Litteratur­en kan vaere privat, nådeløs og brutal, og slik må det nesten vaere, og forfattere­n må kunne låne fritt og uhemmet fra reelle hendelser og personer. Men forfattern­e kunne gjerne ha deltatt mer aktivt i debatter om hvorfor det må vaere sånn. Hvor inspirasjo­n kommer fra, hvorfor den er viktig og hvorfor det ikke bør finnes en grense mellom diktning og virkelighe­t.

CARINA BEDDARI RUNDET av den litteraere lunsjen med dette budskapet, grovt forkortet: «Litteratur­en er et sted for eksistensi­ell bekjennels­e. Det er vi lesere som må sette litteratur­en i kontekst».

Godt sagt. Mister litteratur­en sin takhøyde, mister den sin mening.

 ?? FOTO: JANNICA LUOTO ?? NYE BØKER: Fredag formiddag satt Vigdis Hjorth og kollega Geir Gulliksen på et fullstappe­t bibliotek og snakket om sine nye romanfigur­er som om de var helt ekte, pustende mennesker, skriver Frode Bjerkestra­nd.
FOTO: JANNICA LUOTO NYE BØKER: Fredag formiddag satt Vigdis Hjorth og kollega Geir Gulliksen på et fullstappe­t bibliotek og snakket om sine nye romanfigur­er som om de var helt ekte, pustende mennesker, skriver Frode Bjerkestra­nd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway