Bergens Tidende

Vi lykkes med inkluderin­gen

- DAG INGE ULSTEIN HARALD SCHJELDERU­P ERLEND HORN

Selv om Frp forsøker å fortelle noe annet.

Byråd for finans (KrF)

Byrådslede­r (Ap)

Sosialbyrå­d (V)

BERGEN SKAL VAERE en trygg havn for mennesker på flukt. I januar vedtok bystyret i Bergen at 200 flyktninge­r i løpet av året skulle få et nytt, trygt hjem i byen vår. I ettertid har staten bedt oss ta i mot ytterliger­e 40 flyktninge­r. Dette sa 62 av 67 bystyrerep­resentante­r ja til.

Det passer nok Frp sin profil som «de innvandrin­gskritiske» å stille seg på utsiden, og advare om at disse førti menneskene vil føre til kollaps i inkluderin­gsarbeidet. Men heldigvis er det ikke Frp som legger premissene i denne debatten, slik det neppe var da Frp selv satt med byrådsmakt­en heller. Vi minner om det det ble bosatt mellom 270 og 360 flyktninge­r årlig de fire satt i byråd.

SKAL VI TRO Marte Monstad tar vi i mot flere enn vi klarer å integrere, og disse vil presse «vanskeligs­tilte bergensere» ut av boligkøen. Hun advarer om at «det er innbyggern­e som til slutt må betale prisen for feilslått integrerin­g». Det er «oss og dem», slik vi er vant til fra Frp. Heldigvis står de alene også om retorikken sin.

Inkluderin­gen til det norske samfunnet er en krevende prosess for mange, og som Monstad trekker frem er det riktig at innvandrer­e er overrepres­entert i oversikten over dem som mottar sosialhjel­p. Dette er også grunnen til at byrådet har styrket inkluderin­gsarbeidet og jobber målrettet for god norskoppla­ering og arbeidspra­ksis. Tilknytnin­g til arbeidsliv­et er avgjørende. BOLIGKØEN I BERGEN er på et historisk lavt nivå, og har sunket i 2015, 2016 og 2017, til tross for at kommunen i disse årene har bosatt er stort antall flyktninge­r. I 2016 og 2017 ble det til sammen bosatt over 580 flyktninge­r i ulike private boforhold. Bosetting av et høyt antall flyktninge­r har ikke ført til at andre grupper rykker bakover i boligkøen.

Inkluderin­gen av bosatte flyktninge­r i Bergen går bra, og gir positive impulser til byen. Så sent som i forrige uke arrangerte kommunen sammen med blant andre Bergen Naeringsrå­d en større samling for arbeidsgiv­ere og tidligere flyktninge­r på jakt etter jobb. Det var imponerend­e å se hvor mye kompetanse flyktninge­ne har med seg og hvilken ressurs dette er for byen. Vi ser muligheten­e som ligger i at verden kommer til Bergen. Om Frp bare vil, så ser de nok det samme.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? INTEGRERIN­G: Bosetting av et høyt antall flyktninge­r har ikke ført til at andre grupper rykker bakover i boligkøen, skriver byrådelede­r Harald Schjelderu­p (Ap), sosialbyrå­d Erlend Horn (V) og finansbyrå­d Dag Inge Ulstein (Krf)
FOTO: ØRJAN DEISZ INTEGRERIN­G: Bosetting av et høyt antall flyktninge­r har ikke ført til at andre grupper rykker bakover i boligkøen, skriver byrådelede­r Harald Schjelderu­p (Ap), sosialbyrå­d Erlend Horn (V) og finansbyrå­d Dag Inge Ulstein (Krf)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway