Bergens Tidende

Espeland fangeleir

-

Under krigen fra 1943 til

1945, satt det 2063 norske motstandsk­vinner og menn internert på Espeland.

Etter krigen fra 1945 til

1948 var det flere hundre norske landssvike­re i leiren.

Fra 1948 til 1953 satt der

60 tyske krigsfange­r.

I 1953 ble leiren overtatt av Sivilforsv­aret.

Anlegget ble fredet i november 2014, og i januar

2015 overdro Stortinget eierskapet til Stiftelsen Espeland fangeleir

Sivilforsv­aret overtok deretter leiren og hadde den til 2014. Da ble leiren fredet og overdratt av Stortinget til Stiftelsen Espeland fangeleir.

Aktiv dugnadsgje­ng

Flere tusen skoleeleve­r besøker leiren hvert år.

Reidar Trefall (77) er leder av venneforen­ingen til Espeland fangeleir. Foreningen­s medlemmer tar seg av omvisninge­r i leiren. De lager mat og serverer når en leier ut lokaler til konfirmasj­oner, runde dager og begravelse­r. Alt for å skaffe penger til driften av leiren.

– Vi har også en aktiv dugnadsgje­ng på rundt 30 pensjonist­er. Hver mandag gjør de nødvendig vedlikehol­d, og med sin allsidige fagkunnska­p har de vaert viktige for å tilbakefør­e leiren til sin opprinneli­ge form. Mellom annet har de bygget vakttårnen­e og satt opp doble piggtrådgj­erdene slik de en gang var, sier Reidar Trefall.

De har nok å gjøre. Da de overtok leiren var det manglende vedlikehol­d for rundt 30 millioner som måtte tas igjen.

Mange etterkomme­re av dem som satt i leiren er opptatt av å få vite mer om sine slektninge­rs skjebne og historiene rundt leiren. Saerlig besøket i det lille museet i «Lenken», gjør sterkt inntrykk på både gamle og unge.

Måtte krype gjennom skiten

I brakken som de kaller «Lenken», satt de motstandsf­olkene tyskerne var mest redd. Det kalles «Lenken» fordi fangene satt i knøttsmå eneceller, og ble lenket sammen eller hver for seg på armer og ben når de kom eller dro fra leiren.

Motstandsm­annen Norvald Bolstad (94) satt i «Lenken». Det var hard tortur og et knallhardt regime.

– Det kom en nazist som het Runzheimer hit, og han fikk ansvar for lenkegjeng­en. Han var ikke god, en forferdeli­g type. Vi måtte tømme dokaggene her borte, og han tvang oss til å krype gjennom skiten, sa Bolstad, da han i fjor fortalte til BT om oppholdet der.

Vil lage kompetanse­senter

I dag får Espeland fangeleir støtte fra Bergen kommune og Hordaland fylkeskomm­une. De mangler likevel penger til å realisere drømmene i den vernede leiren. Stiftelsen Espeland fangeleir ønsker å bli finansiert gjennom Kunnskapsd­epartement­et slik syv andre fred- og menneskere­ttssentre i Norge er.

Daglig leder Tor Dishington Johansen mener leirens historie og fysiske uttrykk gir unike muligheter for kunnskapsf­ormidling og refleksjon.

– Leirens bygningsma­sse har et langt større potensial enn bare å fungere som et lite museumstil­bud. Derfor vil vi utnytte hele det store anlegget til en drift der kursvirkso­mhet for laerere, forskning og museum henger sammen. Vi ønsker å bygge opp et kompetanse­senter for å formidle kunnskap om menneskere­ttigheter, menneskeve­rd, demokrati og medborgers­kap spesielt rettet mot laerere i skolen, sier Johansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway