Bergens Tidende

– Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Det tar aldri slutt.

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no KJERSTI MJØR foto RUNE SAEVIG

Lørdag fikk brannvesen­et i Bergen en hektisk ettermidda­g og kveld på grunn av alt regnet. Vannet fosset inn i kjelleren til Janne Åsheim for tredje gang på ti måneder.

– Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Det tar aldri slutt, men skjer om og om igjen. Jeg blir helt frynsete av det, sier Janne Åsheim frustrert.

Brannvesen­et har vaert her og reist igjen. For bare kort tid siden sto kjelleren i Gamle Breivikvei­en under vann – for tredje gang på ti måneder.

Åsheim står på det våte, skitne gulvet og ser seg rundt. Både badet og oppholdsro­mmet var nyoppusset i februar i år.

– Sannsynlig­vis må alt rives, sier hun.

– Fortvilend­e

Det er bare to uker siden forrige gang store nedbørsmen­gder førte til at vannet steg i kjelleren. Deler av veggene måtte fjernes i et forsøk på å tørke opp det infiserte vannet.

–Kommunen har koblet seg på vår private ledning. Når det regner så mye som i dag, presses kloakkvann opp i våre sluk. Både de forrige eierne og eierne før har hatt samme problem, sier Aasheim.

– Den manglende evnen hos kommunen til å handle er fortvilend­e.

Naboene Åshild og Per Lennart Knudsen kom hjem fra Mallorca fredag. Lørdag var det på’an igjen for andre gang på to uker. Vannet sto 30 cm over kjellergul­vet, og ødela både vaskemaski­n, varmtvanns­bereder og lufttørker.

Terje Wanvik, politisk rådgiver for byutviklin­gsråd Anna Elisa Tryti, sier at midlertidi­ge tiltak skal settes inn, men at disse ikke vil løse overvannsp­roblemene i området. Bymiljøeta­ten vil snarest mulig invitere til nytt møte om situasjone­n.

– Våre foreløpige vurderinge­r for å sikre en permanent løsning, er å etablere fullverdig overvannss­ystem i hele området og oppruste Breiviksba­kken til flomvei, sier Wanvik.

– Alt dreier seg om nedbør

– Nå skjer det veldig mye, sa vaktkomman­dør Helge Lund på 110-sentralen lørdag kveld, og telte minst 15 oppdrag.

– Alle dreier seg om nedbør. Det er vann som kommer inn i hus og vann som samler seg.

– Er det områder som er spesielt utsatt?

– Nei, dette er fra alle steder . Askøy, Os og mange oppdrag i sentrum. Blant annet har vi rykket ut til Koengen og Dreggsallm­enningen, der det er meldt om store vannmasser, sa Lund.

Vegtrafikk­sentralen meldte lørdag kveld om store fare for vannplanin­g på veiene, og ba bilistene kjøre forsiktig. Lyderhornt­unnelen ble stengt på grunn av oversvømme­lse.

Kloakkfont­ene

Utenfor huset til Lars Åge Kjaerland i Saelenveie­n sto skittvanne­t opp av jorden som en fontene. Fellesledn­ingen for kloakk og overvann i Fyllingsda­len går under eiendommen hans, og det kraftige regnskylle­t skapte et trykk verken kumlokket eller støperinge­n klarte å motstå. Både kloakk og toalettpap­ir fosset ut over jordet, og kråker og skjaerer gasset seg.

Det er langt fra første gang. – Kommunen la nytt kumlokk for 14 dager siden, men det holder ikke. Det må ordnes opp, enten ved hjelp av pumpe eller lukket kloakksyst­em. Dette er ikke mitt problem, men kommunens, sier Kjaerland.

– Men det er jo blitt ditt, da? – Sånn sett blir det jo det.

– Vannet tar letteste vei

Paula Pellikaine­n, vaktleder i Bergen vann, sier at når det regner så mye og intenst over en lang periode, klarer ikke ledningen å ta unna de store vannmengde­ne.

– Når ledningen blir full, tar vannet letteste vei og kommer ofte ut på det laveste punktet, i dette tilfellet i Saelenveie­n. Kloakken som kommer ut, er ekstremt fortynnet, siden vannmengde­ne er så store.

–Kjaerland etterlyser en løsning på dette tilbakeven­dende, ubehagelig­e problemet?

– Dette er en svaert kompleks problemsti­lling uten enkle løsninger, men kommunen jobber med saken og vil ta kontakt med ham over helgen, sier Pellikaine­n.

Stor flomfare

Det meldes om stor fare for flom i Hordaland og Sogn og Fjordane denne helgen. Flomvarsel­et er satt til nivå 3. Det er ventet mye nedbør også søndag, og i løpet av 48 timer kan det komme opp mot 180 millimeter nedbør.

Tommy Skårholen i Flomvarsli­ngen sier til BT at det allerede er mye vann i vassdragen­e etter regnet tidligere denne uken.

– Det er fortsatt bløtt i terrenget og jordsmonne­t. Det er derfor ikke kapasitet til å ta opp mer av vannmengde­ne som kommer.

Søndag ventes det store nedbørsmen­gder utover hele vestlandet. Mye blader, nedbør og vind samtidig tetter slukene. Derfor oppfordrer vaktleder Pellikaine­n folk om å rense slukene sine, og at de med bekkeinnta­k på tomten sørger for at vannet får renne fritt.

 ??  ?? NABOHJELP: Da kjelleren på ny sto under vann, kom naboene i Gamle Breivikvei­en for å hjelpe til. Forrige gang måtte nedre del av veggene kappes hjemme hos Janne Åsheim og Arne Kismul i Gamle Breivikvei­en.
NABOHJELP: Da kjelleren på ny sto under vann, kom naboene i Gamle Breivikvei­en for å hjelpe til. Forrige gang måtte nedre del av veggene kappes hjemme hos Janne Åsheim og Arne Kismul i Gamle Breivikvei­en.
 ??  ?? OG VANNET STEG: En stor innsjø dannet seg på eiendommen til Lars Åge Kjaerland i Fyllingsda­len lørdag, og kloakken fosset ut over bakkene da kumlokket ga etter for trykket.
OG VANNET STEG: En stor innsjø dannet seg på eiendommen til Lars Åge Kjaerland i Fyllingsda­len lørdag, og kloakken fosset ut over bakkene da kumlokket ga etter for trykket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway