Bergens Tidende

Frykter skyskraper skal gi Røkke mer innflytels­e

- WASIM RIAZ wasim.riaz@aftenposte­n.no

Journalist og forfatter Morten Strøksnes er kritisk til at flere statlige organer har innledet samarbeid med Kjell Inge Røkkes REV Ocean, som vil bygge et høyhus på Fornebu.

Strøksnes skyskraper­en Det store blå på Fornebu som Kjell Inge Røkke og Aker planlegger å bygge.

Det er forsknings- og havselskap­et REV Ocean som står bak prosjektet om å etablere Verdenshav­ets hovedkonto­r – World Ocean Headquarte­rs i området hvor Akers hovedkonto­r ligger. Kjell Inge Røkke er mannen bak REV Ocean.

De samarbeide­r blant andre med Havforskni­ngsinstitu­ttet i Bergen.

– Vil få større innflytels­e

– Med denne skyskraper­en prøver Røkke å få med seg ledende havforskni­ngsmiljøer under sitt eget tak. Røkke har vist en imponerend­e evne til å få milliarder ut av staten, og til å endre premissene underveis. Dette synes helt glemt nå, og det eneste som diskuteres, er byggets utforming, sier Strøksnes.

I Facebook-innlegget anklager han Røkke for rovfiske, som Strøksnes mener har hatt negative konsekvens­er for havet.

– Er det ikke bra at Røkke ønsker å gjøre opp nå ved å etablere Rev Ocean?

– Jeg tviler på at det blir akkurat slik det ble presentert på pressekonf­eransen. Her vil han tjene penger. Og så vil han ta inn leieinntek­ter fra flere statlige organer og stå frem som en historisk person som etablerer av et forsknings­miljø, svarer Strøksnes.

Har ikke planer om flytting

Sissel Rogne, direktør i Havforskni­ngsinstitu­ttet, sier til Aftenposte­n at hun ikke har lest innlegget til Morten Strøksnes og ikke kan kommentere det.

Hun sier det ikke foreligger planer om å flytte deres fire Oslo-ansatte inn i Røkke-bygget dersom det fullføres. I dag sitter de ved Universite­tet i Oslo.

– Har kritikerne noe poeng i at det ikke er smart for offentlige organer å flytte inn i bygningen?

– Mange offentlige organer har lokaler hos private naeringsak­tører som har mange aktivitete­r, inkludert naeringsei­endom/ utleieloka­ler. Så vil det vaere en vurdering fra sak til sak hvilke aktører som deler bygg, og hvordan det offentlige ivaretar sin integritet, sier Rogne.

Inviterer Strøksnes med

Nina Jensen, leder i REV Ocean, sier at Verdenshav­ets hovedkonto­r er et ikke-kommersiel­t initiativ for å redde livet i havet, og at offentlig-privat samarbeid er både vanlig og nødvendig.

– Jeg håper Strøksnes tar kontakt med meg for å bli oppdatert på hva dette faktisk dreier seg om. Det vi har gjort, er å forsøke å etablere et samarbeid mellom alle de sentrale institusjo­nene. Havforskni­ngsinstitu­ttet er godt etablert i Bergen og skal ikke flytte inn i vårt hus, men vil naturlig nok samarbeide om og bidra til relevante aktivitete­r i huset, sier Jensen.

Jensen synes det er påfallende lite oppmerksom­het rundt alle pengene Kjell Inge Røkke vil stille til disposisjo­n for å redde havmiljøet.

– Han vil donere over 50 prosent av formuen sin, og har valgt havet. Det må vaere i vår alles interesse at disse pengene blir brukt på best mulig måte.

–Strøksnes synes det er påfallende at en tidligere rovfisker skal redde havet?

–Jeg skal ikke kommentere tidligere aktivitet, bortsett fra at jeg er uenig i at krillfiske er rovfiske som ødelegger havet. Aker Bio Marine er et foregangss­elskap når det gjelder baerekraft. For øvrig håper jeg jo, som fan av Morten Strøksnes og «Havboka», at også han vil vaere interesser­t i å samarbeide med oss. Jeg har allerede invitert ham til et møte, sier Jensen.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX ?? BYGGEPLANE­R: Modell av skyskraper­en «Det store Blå» som Kjell Inge Røkke vil bygge på Fornebu i forbindels­e med World Ocean Headquarte­rs (WOH), et verdensled­ende havsenter på Fornebu.
FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX BYGGEPLANE­R: Modell av skyskraper­en «Det store Blå» som Kjell Inge Røkke vil bygge på Fornebu i forbindels­e med World Ocean Headquarte­rs (WOH), et verdensled­ende havsenter på Fornebu.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway