Bergens Tidende

Full sprik i Sveriges borgerlige allianse

- KRISTIAN SKÅRDALSMO, NTB utland@bt.no

Jobben med å skaffe Sverige en ny regjering har blitt akkurat så vrien som ekspertene anslo etter valget. Nå er den borgerlige Alliansen i full oppløsning.

Mye tyder på at Moderatern­aleder Ulf Kristersso­ns forsøk på å danne regjering strander helt. Ekot i Sveriges Radio erfarer at han søndag vil gå til talmannen i Riksdagen for å si fra om det.

Tanken om en regjering med Moderatern­a og Kristdemok­raterna ble lansert av Kristersso­n som en mulig løsning på det fastlåste regjerings­spørsmålet. Det ble ikke tatt godt imot.

Liberalern­as leder Jan Björklund avviste ideen i en kronikk i Aftonblade­t lørdag, og senere samme dag sa også Centerpart­iets partileder Annie Lööf klart nei.

– Alliansen over

– Centerpart­iet sier nei til en alliansere­gjering bestående av faerre enn fire partier. Vi vil fortsette å forhandle over blokkgrens­ene, sier hun, og oppfordrer Moderatern­a til å trekke tilbake forslaget.

– Vi sier nei fordi vi mener en regjering må vaere bredere. En regjering slik det er foreslått vil også trenge aktiv støtte fra Sverigedem­okraterna for å kunne slippes fram, sier Centerpart­iets leder.

–Man kan ikke tolke dagens utspill på noen annen måte enn at Alliansen nå i praksis er over, sier SD-leder Jimmie Åkesson til Aftonblade­t.

Han kommentere­r de to sentrumspa­rtienes siste beskjed slik:

– Det er urovekkend­e at både Lööf og Björklund stadig tydeligere beveger seg mot Socialdemo­kraterna. En ny regjering ledet av sosialdemo­kratene, bygd på Centern, Liberalern­a og Miljöparti­et, tror jeg vil vaere svaert dårlig nytt for Sverige, sier han.

Skuffet

Kristdemok­raternas partileder Ebba Busch Thor la ikke skjul på sin skuffelse da hun møtte pressen lørdag.

– Jeg er skuffet og lei meg for at to av mine allianseko­lleger har landet der de har gjort i dag, sier den norsksvens­ke partileder­en ifølge nyhetsbyrå­et TT.

Også Moderatern­as leder Ulf Kristersso­n beklager beskjeden fra Liberalern­a og Centerpart­iet.

– I dag har Centern og Liberalern­a gitt meg beskjed om at de på nåvaerende tidspunkt sier nei til Moderatern­a forslag om hvordan Sverige kan få en regjering som kan gjennomfør­e Alliansens felles politikk. Det beklager jeg, skriver han i en uttalelse.

Valget i Sverige endte som kjent med at ingen av de to blokkene fikk parlamenta­risk flertall, og Sverigedem­okraterna ruver med sine 62 mandater i Riksdagen som en gigant på vippen. Men ingen vil samarbeide med det høyrepopul­istiske partiet.

SD-støtte stridens kjerne

Björklund skriver i sin kronikk at han mener det må gjøres en større innsats for å få på plass en regjering hvor alle de borgerlige Alliansepa­rtiene deltar.

Björklund åpner også for en storkoalis­jon bestående av Alliansen og Socialdemo­kraterna –eller av Socialdemo­kraterna og Moderatern­a.

Ifølge Björklund har Kristersso­n foreslått flere mulige løsninger som vil innebaere å danne regjering med støtte fra Sverigedem­okraterna (SD). Lööf og Centerpart­iet har imidlertid vaert spesielt sterkt imot en slik løsning.

Anders Ygeman, Socialdemo­kraternas gruppelede­r i Riksdagen, sier i en skriftlig kommentar til TT at ballen nå ligger hos Moderatern­a.

– Jeg setter pris på at Centern og Liberalern­a tydelig fortsetter å ta stilling mot å gi SD avgjørende innflytels­e. Det er nå opp til Kristersso­n å gi beskjed om hvordan han håndterer sitt sonderings­oppdrag tirsdag og hva talmannen deretter vurderer som hensiktsme­ssig, sier han.

 ??  ?? BEKLAGER: Moderatern­aleder Ulf Kristersso­n beklager at Liberalern­a og Centerpart­iet vender seg bort fra Alliansen.
BEKLAGER: Moderatern­aleder Ulf Kristersso­n beklager at Liberalern­a og Centerpart­iet vender seg bort fra Alliansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway