Bergens Tidende

Nå nyter Vindheim størst suksess av barndomsve­nnene

- MADS BØYUM mads.boyum@bt.no

Andreas Vindheim hylles i Malmö, Bård Finne gjør det skarpt i Vålerenga og Kasper Skaanes sliter i Start. Fotballen er full av kontraster.

«I dag ble en ny MFF-stjerne født», skrev journalist Jonas Hansson i Fotbollska­nalen da Malmö FF slo Besiktas i Europaliga­en sist torsdag.

Den «nye stjernen» er Andreas Vindheim fra Bergen. Han sendte et innlegg rett i mål og skaffet straffespa­rket Malmös andre scoring kom fra.

– For en høyreback kunne det nesten ikke blitt bedre, sier Vindheim noen dager seinere, hjemme i Bergen på ferie.

I teksten der Vindheim hylles, skriver journalist­en videre at Vindheim har et tilslag få backer i den svenske toppserien matcher. Det blir også meldt at Vindheim nylig satte klubbrekor­d i «antall meter løpt under kamp». Mot Besiktas slo krampen inn mot slutten.

– Det var en utrolig stor opplevelse, sier Vindheim, før han går gjennom de tre og et halvt årene som er gått siden overgangen fra Brann for rundt fire millioner kroner.

– Det har vaert en lang vei, begynner han.

To lange skadeavbre­kk. Årlige trenerskif­ter. Nummer to i køen-status.

– Jeg har ikke kjent på at omgivelsen­e har vaert utålmodige. Jeg har bare følt støtte. Nå ser jeg veldig lyst på fremtiden, det er store krav og det trives jeg med, sier Vindheim.

For i Malmö er en sesong uten europacup eller en tittel fiasko.

Finnes fine tall

Riktig slik er det ikke i Vålerenga, der Bård Finne spiller, men også for Finne går det bra. Syv mål og fire målgivende pasninger tar ham høyt på statistikk­ene i eliteserie­n. På 16 startede kamper.

– Jeg har fått ut mer av det jeg vet jeg har inne, sier Finne, som mener han har tatt store steg i år.

– Før var jeg en «dukk oppspiller», nå har jeg utviklet meg i hele spillet. Jeg er mer involvert og det har vaert viktig for meg. Så passer fotballen vi spiller meg, fortsetter han.

Finne, Vindheim og Kasper Skaanes har gått gradene fra samme lag i barnefotba­ll, via Brann til store klubber i andre byer.

Finne er ikke overrasket over Vindheims suksess i Sverige.

– Vi som kjenner ham vet hva han kan. Det er ikke overrasken­de at han har tatt stegene han har tatt. Og det er motiverend­e å se, sier Finne, som også lar seg inspirere av Kristoffer Zachariass­ens Sarpsborg-herjinger.

En lokal profil som har det tøffere om dagen, er Kasper Skaanes i Start.

BT snakker med ham dagen etter at Skaanes spilte syv minutter i kamp. Ute av posisjon. For Starts 2.-lag.

Skaanes sliter

A-lagets startellev­er er fjernt for Skaanes nå.

– Man er aldri fornøyd når man ikke spiller, sier Skaanes, som legger til at han forstår hvorfor det er blitt slik nå som laget har tatt mange poeng uten ham.

Overgangen fra et Brann-liv med lite tillit fra treneren, er ikke blitt som tenkt.

– Nei. Mark Dempsey var treneren som hentet meg til Start og en av hovedgrunn­ene til at jeg kom hit. Det var kjipt at han fikk sparken, men laget har gjort det bra med Kjetil (Rekdal). Det er det positive, sier Skaanes.

Midtbanema­nnen som spilte «alt» da Brann rykket ned for fire år siden, følger nå bunnkampen i sin nåvaerende klubb fra sidelinjen. Det går ikke ut over motivasjon­en, sier Skaanes.

– Jeg vil bli bedre uansett. Når man ikke spiller kamper, handler det om å trene godt, sier Skaanes, som i motgangen gleder seg over de gamle Nymark- og Brann-kompisenes suksess.

– Det er veldig kjekt at de lykkes, sier Kasper Skaanes.

 ?? FOTO: LUDVIG THUNMAN, BILDBYRÅN ?? HYLLES: Andreas Vindheim er en snakkis i miljøet rundt Skandinavi­as kanskje beste lag de siste årene, Malmö FF.
FOTO: LUDVIG THUNMAN, BILDBYRÅN HYLLES: Andreas Vindheim er en snakkis i miljøet rundt Skandinavi­as kanskje beste lag de siste årene, Malmö FF.
 ?? FOTO: NYMARK IL ?? TALENTLAG: Andreas Vindheim (nr. fire bak fra v.); Bård Finne (nr. to nede fra h.) og Kasper Skaanes (nr. to nede fra v.) spilte sammen fra de var små. Siden gikk alle fra Nymark til Brann der de fikk smake på toppfotbal­l.
FOTO: NYMARK IL TALENTLAG: Andreas Vindheim (nr. fire bak fra v.); Bård Finne (nr. to nede fra h.) og Kasper Skaanes (nr. to nede fra v.) spilte sammen fra de var små. Siden gikk alle fra Nymark til Brann der de fikk smake på toppfotbal­l.
 ??  ?? Bård Finne
Bård Finne

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway