Bergens Tidende

Terroren mot «djevelens barn»

-

Fredsprise­n til Nadia Murad har styrket kampen for kurdernes grunnlegge­nde politiske rettighete­r.

BEHANDLING­EN AV jesidiene var hard under det osmanske riket i løpet av det 18. århundre og første halvdel av det 19. århundre. Gjentatte massakrer resulterte i at antallet sank betrakteli­g i Syria og Tyrkia, og jesidi-samfunnet ble nesten utryddet.

Flere militaere operasjone­r ble organisert mot folkegrupp­en av tyrkiske guvernører i de kurdiske byene Diyarbakir, Mosul og Bagdad. Målet var å tvinge jesidiene til å konvertere til islam.

UNDER SADDAM HUSSEIN ble jesidiene utsatt for forfølgels­e på lik linje med andre kurdere. Et unntak kunne gjøres for dem som erklaerte seg som arabere og frasa seg sin kurdiske tilhørighe­t. De andre ble tvangsflyt­tet langt fra deres historiske territoriu­m i Kurdistan, og områder som tilhørte jesidier, ble arabifiser­t under Saddam.

Byen Shengal ble avfolket i 1965 og i periodene 1973–1975 og 1986–1987. Innbyggere i omkring 400 landsbyer ble tvangsflyt­tet til såkalte oppsamling­seller modellands­byer, langt vekk fra deres opprinneli­ge landområde­r.

SIDEN JESIDIENE gjennom historien har vaert forfulgt, er de blitt et mer lukket trossamfun­n, som igjen har ført til usanne historier om dem, ifølge religionsv­iteren Omarkhali.

Folkegrupp­es erfaringer og ikke minst de grusomme overgrepen­e begått av IS har gitt en fundamenta­l vekkelse blant kurderne, i kurdisk selvforstå­else og for kurdisk identitet, og har på mange måter styrket kampen for kurdernes grunnlegge­nde politiske rettighete­r. Folkemorde­t i Shengal har skapt et dypt sår hos jesidiene og andre kurdere som det vil ta uendelighe­ter med tid å lege.

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? NY STOLTHET: Fredsprise­n til Nadia Murad har gitt kurderne ny stolthet over sin identitet, skriver Haci Akman. Bildet er fra da hun holdt tale i Europaparl­amentet da hun mottok Sakharov-prisen i 2016.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX NY STOLTHET: Fredsprise­n til Nadia Murad har gitt kurderne ny stolthet over sin identitet, skriver Haci Akman. Bildet er fra da hun holdt tale i Europaparl­amentet da hun mottok Sakharov-prisen i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway