Bergens Tidende

Det skal fortsatt lønne seg å kjøpe elbil

- JULIE ANDERSLAND AUGUST SIMONSEN

Byråd for klima, kultur og naering (V)

Leder for Bergen Unge Venstre på hodet. De siste salgstalle­ne fra fylket vårt viser at elbilandel­en nå er på 62 prosent. Andelen dieselbile­r har stupt til seks prosent.

ELBILPOLIT­IKKEN er et godt eksempel på at når det lønner seg å ta grønne valg, vil folk ta grønne valg. Elbileiere har sluppet engangsavg­iften og moms ved kjøp, og de har ikke betalt bompenger eller fergeavgif­ter. De har også fått gratis lading på offentlige ladestasjo­ner. Det er naturlig at også elbiler snart må betale i bomringen, men det skal alltid vaere vesentlig billigere enn for fossilbile­r, og maks halv pris.

Når elbilandel­en øker så kraftig, vil det bli nødvendig å gjøre noen endringer i fordelssys­temet, men én ting er sikkert: For oss i Venstre er det viktig om at det også i fremtiden skal lønne seg å kjøpe elbil sammenlign­et med fossilbil. Byrådet har sørget for at parkerings­avgiften for elbiler er halv pris i kommunale anlegg. Dette vil vi jobbe for å holde slik.

DET NESTE VI MÅ strekke oss etter, er Stortinget­s målsetning om at alle nye biler som selges fra 2025 skal vaere nullutslip­psbiler. Det kan bli krevende, men utviklinge­n innen produksjon­en av el- og hydrogenbi­ler gir god grunn til optimisme.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ??
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway