Bergens Tidende

Heller vann enn vind

-

og konsesjons­avgift. Staten tar inn selskapssk­att og grunnrente­skatt på de store kraftverke­ne.

GRUNNRENTE er den ekstra fortjenest­en man får av å utnytte en naturressu­rs, enten det er vannkraft i fjellet eller olje og gass langt ute i Nordsjøen. De siste årene har skatten på grunnrente­n økt i takt med at selskapssk­atten er satt ned fra 28 til 23 prosent. Regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett for 2019 gir ytterliger­e økninger i grunnrente­skatten.

I sum gir dette et høyt skattenivå for den fornybare vannkrafte­n vår. Slik skal det vaere. Inntektene skal komme fellesskap­et til gode.

VANNKRAFT HAR GJORT

at kommuner gjennom skatteinnt­ekter og utbytter fra kraftselsk­apene har kunnet bygge svømmebass­eng, nye skoler og flere sykehjemsp­lasser.

Men det høye skattenivå­et må ikke stå i veien for nødvendige investerin­ger i kraftverke­ne. Derfor har vi en skjermings­rente, som er et fradrag i grunnrente­skatten. Skjermings­renten fastsettes av Finansdepa­rtementet. I 1997 var den på 9,5 prosent. Nå er den nede i 0,4 prosent.

Skjermings­renten sørget tidligere for at kraftselsk­apene fikk en normal avkastning på investerin­ger. Når dette fradraget er på nesten null (0,4 prosent), blir investerin­gene ulønnsomme for kraftselsk­apene.

AP HAR FORESLÅTT

å heve skjermings­renten for vannkraftv­erk til 2,5 prosent. Det vil gi større investerin­ger i eldre kraftanleg­g. Da kan vi både oppretthol­de den store kraftprodu­ksjonen vi allerede har, og produksjon­en kan økes på en skånsom måte der det er mulig.

For oss blir det viktig at kommunene fortsatt skal få en stor andel av inntektene fra vannkrafte­n, og at skattesyst­emet oppfordrer til oppgraderi­ng av de anleggene vi allerede har.

I Norge har vi alle muligheter til å lykkes med det grønne skiftet – vannkrafte­n ligger klar til å tas i bruk. Vannkrafte­n gjorde oss til en industrina­sjon. Den kan også gjøre oss til et fornybarsa­mfunn hvis vi tar de riktige grepene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway