Bergens Tidende

– Situasjone­n er svaert dramatisk

-

Geitefjøse­t til Torkjell Sollenes ble flyttet 50 meter på grunn av flom. Brannmanns­kap jobbet på spreng for å redde geitene.

75 personer er evakuert eller sperret inne i Luster. Ordføreren i kommunen frykter enorme ødeleggels­er.

– Vannet er allerede over alle bredder og skal fortsette å stige utover kvelden. Dette er alvorlig. Det er vann over alt, rundballer og skog ligger over alt. Det er enorme materielle skader. Det er veldig spesielt å se, sier ordfører i Luster, Ivar Kvalen (Sp) søndag kveld.

Han befant seg i Fortunsdal­en i Luster i Sogn da BT snakket med ham.

– Situasjone­n er alvorlig. Både bygninger, hus, broer og veier står i fare, sier Kvalen.

Mange isolert

Gården til Torkjell Sollesnes ligger i Fortunsdal­en i Luster. Det siste døgnet har vaert svaert dramatisk for både dyr og innbyggern­e i dalen.

Blant de isolerte er 17 store og små som var samlet på gården til Bente Grana Sollesnes og Torkjell Sollesnes i Fortunsdal­en. Bergensfam­ilien hadde samlet venner og familie på gården for dugnad og parterings­helg.

Buldring i dalen lørdag kveld varslet bonden om at situasjone­n var i ferd med å bli alvorlig, men han hadde aldri ventet at geitefjøse­t skulle bli tatt av vannet.

– Vi var en gjeng som dro ned til fjøset natt til søndag for å se an forholdene. Da sto geitefjøse­t i en halv meter vann, forteller Sollesnes.

Han begynte å baere geitene, én etter én opp på høyloftet og trodde de var i trygghet.

Da bonden så ut vinduet sitt fra gården noen timer seinere, trodde han ikke sine egne øyne. Elven hadde flommet ut over hele dalen.

– Jeg fikk sjokk da jeg så ut vinduet. Låvebroen kom flytende forbi.

Fjøset hadde flyttet seg 50 meter og snudd seg 180 grader.

– Vi skjønte at det var altfor sterk strøm til at vi kunne forsøke å redde geitene selv.

Jobbet på spreng

I 12-tiden kom brannmanns­kapet på stedet. For dem ble det en dramatisk kamp mot klokken, forteller geitebonde­n.

– Det gikk en del tanker gjennom hodet. Både for oss voksne og barna som så på.

Ved hjelp av gummibåt kom de seg frem til fjøset og brukte motorsag for å komme seg inn. Derfra lempet de geitene i båten, én etter én. På land sto Sollesnes og tok imot.

– Det var dramatisk. Med to geiter i båten i slengen tok det tid. Den siste geiten var så vill at den selv hoppet i vannet. Men vi fikk reddet den også.

Bonden sier brannmanns­kapet har gjort en fantastisk jobb.

– Det var fantastisk å se hvordan de jobbet. Vi er så takknemlig­e for at dette gikk bra.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? DRAMATISK:
FOTO: PRIVAT DRAMATISK:
 ??  ?? MOTORSAG: Brannvesen­et tok seg frem til fjøset ved hjelp av gummibåt, og brukte motorsag for å komme seg inn til geitene.
MOTORSAG: Brannvesen­et tok seg frem til fjøset ved hjelp av gummibåt, og brukte motorsag for å komme seg inn til geitene.
 ??  ?? Ivar Kvalen
Ivar Kvalen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway