Bergens Tidende

Oppdaget store mengder melbiller i huset de kjøpte

- HILDE OLSEN AALVIK hilde.olsen.aalvik@bt.no foto MARITA AAREKOL

Etter å ha bodd i huset på Hordnes i Fana i fire dager, begynte Charlotte Heggnes og Vegard Madsen å finne store, svarte biller. – Vi lever i et mareritt, sier de.

Paret hadde fått en liten jente, og leilighete­n de hadde på Kokstad ble for trang for familien på tre. 1. juni i år overtok de huset.

– Vi var overlykkel­ige da vi vant budrunden. Dette huset var akkurat slik vi hadde drømt om, sier Heggnes.

Men drømmen skulle bli til mareritt. Etter å ha bodd i huset i fire dager begynte de å finne store, svarte biller.

Først på gulvet, så begynte noen å falle ned fra taket. Etter hvert begynte de også å komme ut av taklampene.

75 biller i én lampe

– Det var helt grusomt. Jeg ville rett og slett ikke bo her. Spesielt tenkte jeg på min datter, sier Heggnes.

Familien fikk en advokat gjennom forsikring­sselskapet HELP, hvor de hadde boligforsi­kring. Skadedyrfi­rmaet Mycoteam kom på befaring og skrev en rapport som viser at 75 biller ble funnet i én lampe. Firmaet fant også store mengder biller i resten av huset.

En utbedring av huset vil koste familien 32.500 kroner.

– Vi var fullt klar over at vi måtte pusse opp huset da vi kjøpte det, men at noe slikt skulle komme i tillegg hadde vi ikke forestilt oss. Jeg hadde ikke kjøpt dette huset hvis jeg hadde visst at det var en eneste bille her, sier Heggnes.

– Vi føler oss lurt

Familiens advokat kontaktet selgers forsikring­sselskap, Protector Forsikring.

Selger skal ikke ha oppgitt å ha visst om billene før huset ble solgt.

Allikevel har det kommet frem at selger har sett biller i huset.

Utfallet i saken har landet på at selgers eierskifte­forsikring ikke vil dekke summen det vil koste å utbedre huset.

– Vi følte oss egentlig ganske sikre på at dette ville komme på eierskifte­forsikring­en. Dette er noe helt annet enn hva vi forventet da vi kjøpte huset. Vi føler oss lurt, sier Heggnes.

– Kostnadene er begrenset

Cathrine Wessel Poulsen er direktør for skadeoppgj­ør i forsikring­sselskapet Protector Forsikring. Hun sier at dersom en bolig har stort behov for rehabilite­ring og oppgraderi­ng må en kjøper regne med dette, i tillegg til risikoen for at kostnadene kan bli høyere enn man tror.

– I denne saken har selger opplyst at han ikke har hatt noe problem med insekter i boligen utover mindre tilfeller som ikke kan anses å vaere mer enn det normale i et eldre hus, sier Poulsen.

Når det gjelder utbedringe­n av huset sier Poulsen at det er snakk om enkle og begrensede tiltak som må gjøres på en eldre bolig med stort behov for oppgraderi­ng og utskiftnin­ger generelt.

– Kostnadene er begrenset og vil uansett vaere en oppgraderi­ng og standardhe­ving som selger ikke kan holdes ansvarlig for, sier Poulsen.

– Tre unntak fra regelen

Magnus Bache Bøckmann jobber i advokatfir­maet Ytterbøl og Co, og har lang erfaring som advokat i boligtvist­saker.

Han forteller at nesten alle hus selges som de er. Når en bolig blir solgt flyttes atså risikoen for skjulte feil eller mangler over på kjøper.

– Det finnes tre unntak fra denne regelen. Hvis selger har holdt tilbake opplysning­er som har innvirket på avtalen, hvis selger har gitt uriktige opplysning­er eller hvis boligen er i vesentlig dårligere stand enn forventet, kan man vinne frem som kjøper i slike sak, sier Bøckmann.

– Kan vaere vanskelige saker

Deretter blir det en skjønnsmes­sig vurdering av hva kjøper hadde grunn til å regne med.

– Domstolene har i rettspraks­is satt en grense i henhold til utbedrings­kostnadene, dette kalles vesentligh­etskravet. Tanken er at jo høyere utbedrings­kostnadene er i forhold til kjøpssumme­n, jo mer vesentlig er mangelen, sier Bøckmann.

Utbedrings­kostnadene må i utgangspun­ktet utgjøre fem til seks prosent av kjøpesumme­n for at vesentligh­etskravet skal vaere oppfylt.

– I tillegg til dette kravet må man også ta en helhetsvur­dering på saken. Men er man under tre prosent kommer man nok aldri igjennom, sier Bøckmann.

I henhold til selgerens opplysning­splikt sier han at det i slike saker i stor grad er et bevismessi­g spørsmål.

– Dette kan vaere vanskelige saker. Det handler om hvilke beviser man har og hva man mener at selger burde ha opplyst om eller ikke.

– Vaer grundig

Inger Kringlebot­ten er markedsog kommunikas­jonsansvar­lig for Norsk Hussopp forsikring, som leverer forsikring av råteskader og skadedyr.

Hun forteller at det er mange som ikke er klar over at bekjempels­e av og skader fra skadedyr ikke automatisk er inkludert i forsikring­en.

– Det kreves enten en plussforsi­kring eller en tilleggsfo­rsikring. En slik tilleggsfo­rsikring skal dekke skader etter alle skadeinsek­ter, men det er i hovedsak stokkmaur, stripet borebille og husbukk som gjør fysisk skade på bygninger, sier hun.

De insektene som forsikring­sselskapen­e per i dag får flest skader på, er veggedyr, skjeggkre og maur.

– Fordi det er vanskelig å få erstatning etter overtakels­e hvis problemet med skadedyr har fulgt med på kjøpet, er kanskje det aller viktigste man kan gjøre å vaere grundig før man kjøper. Dersom man har kjøpt en bolig og i etterkant oppdager skadedyr, bør man ta tak i problemet for å hindre at det eskalerer, sier hun.

 ?? FOTO: SKADEDYRFI­RMAET MYCOTEAM
FOTO: SKADEDYRFI­RMAET MYCOTEAM ?? I TAKLAMPEN: Da skadedyrfi­rmaet Mycoteam var på befaring hos familien på Hordnes fant de blant annet 75 biller i en av taklampene.
FOTO: SKADEDYRFI­RMAET MYCOTEAM FOTO: SKADEDYRFI­RMAET MYCOTEAM I TAKLAMPEN: Da skadedyrfi­rmaet Mycoteam var på befaring hos familien på Hordnes fant de blant annet 75 biller i en av taklampene.
 ??  ?? MARERITT: Vegard Madsen, Heylie Heggnes Madsen (1 år) og Charlotte Heggnes kjøpte seg hus på Hordnes. Etter et par dager merket de melbiller i store deler av huset.
MARERITT: Vegard Madsen, Heylie Heggnes Madsen (1 år) og Charlotte Heggnes kjøpte seg hus på Hordnes. Etter et par dager merket de melbiller i store deler av huset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway