Bergens Tidende

Krever millioner i erstatning fra staten

- NILS INGE KRUHAUG, NTB nyhet@bt.no

Arfan Bhatti hevder seg urettmessi­g forfulgt av politiet og PST og har saksøkt staten med krav om oppreisnin­g og erstatning for tapt arbeidsfor­tjeneste.

Den 41 år gamle islamisten er straffedøm­t flere ganger for trusler, utpressing og vold, men er også frikjent i flere saker, blant annet for terrorplan­legging.

Ved to tilfeller har han søkt om oppreisnin­g og erstatning for urettmessi­g forfølgels­e fra Oslo politidist­rikt og Politiets sikkerhets­tjeneste (PST), og han er tidligere tilkjent 4500 kroner i oppreisnin­g.

Tidligere i år saksøkte han staten ved Justis- og beredskaps­departemen­tet med krav om erstatning for tapt arbeidsfor­tjeneste, samt for tap av fremtidig inntekt som følge av stigmatise­ring. 15. oktober møtes partene i Oslo tingrett.

Uberettige­t

Bhatti ble i 2008 dømt for medvirknin­g til drapsforsø­k og skyting mot den jødiske synagogen i Oslo, men retten anså ikke dette for å vaere en terrorhand­ling og frifant ham også fra anklagen om planleggin­g av terrorangr­ep mot den amerikansk­e og israelske ambassaden.

PST anket ikke frifinnels­en og Bhattis faste advokat John Christian Elden mener dette med all tydelighet viser at den stigmatise­rende terrortilt­alen var uberettige­t.

– Han har sittet over 500 dager i varetekt for forhold han seinere ble frifunnet for, og har bedt om samme erstatning som alle andre nordmenn i samme situasjon får, sier Elden til NTB.

– PST var enige i at han skulle få erstatning, men Justisdepa­rtementet nektet å betale. Da er retten klageinsta­nsen i slike saker, sier han.

Seg selv å takke

Assisteren­de regjerings­advokat Tolle Stabell represente­rer Statens sivilretts­forvaltnin­g, som avviser kravet.

Han viser til at Bhatti med sin oppførsel og manglende vilje til å bidra til oppklaring av saken, har seg selv å takke for den lange tiden i varetekt.

– Med hans bakgrunn, og hans bruk av skytevåpen, er det grunn til å la ham baere risikoen forbundet med så vel frihetsber­øvelse som etterforsk­ningskritt, sier Stabell til NTB.

Får ikke jobb

Bhatti hevder i søksmålet at terrortilt­alen har gjort det umulig for ham å få jobb og krever derfor erstatning for livslang tapt arbeidsfor­tjeneste.

Med sine 41 år vil det i så fall vaere snakk om et beløp på godt over ti millioner kroner, og Bhatti krever i tillegg til dette også erstatning for tapt arbeidsfor­tjeneste for det han mener er uberettige­t varetektsf­engsling.

– Pengebeløp eller det materielle er helt uten betydning for meg. Dette handler om det prinsipiel­le ved at myndighete­ne stilles til ansvar for sin uberettige­de straffefor­følgelse av meg, sa Bhatti til Nettavisen da søksmålet ble fremmet i mai.

Ingen inntekt

Stabell avviser også dette kravet og fastholder at Bhatti etter statens syn ikke har «lidt noe økonomisk tap som følge av at han ble tiltalt og frifunnet» for terrorankl­agene i 2008.

– Bhatti har ikke dokumenter­t at han har hatt noen inntekt forut for pågripelse­n i 2006. Det er heller ikke sannsynlig­gjort at han ville hatt noen inntekt i tiden etter straffesak­ens avslutning, sier Stabell.

Han har sittet over 500 dager i varetekt for forhold han seinere ble frifunnet for, og har bedt om samme erstatning som alle andre nordmenn i samme situasjon får.

John Christian Elden, Bhattis faste advokat

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? UVESENTLIG: – Pengebeløp eller det materielle er helt uten betydning for meg, har Arfan Bhatti (til.v.) tidligere sagt. Her er han avbildet sammen med forsvarer John Christian Elden i en tidligere rettssak.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX UVESENTLIG: – Pengebeløp eller det materielle er helt uten betydning for meg, har Arfan Bhatti (til.v.) tidligere sagt. Her er han avbildet sammen med forsvarer John Christian Elden i en tidligere rettssak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway