Bergens Tidende

Jo, lille Norge kan redde mange

- SARAH ZAHID

Hvordan er flyktningk­risen i dag annerledes enn under andre verdenskri­g?

styremedle­m i Bergen Unge Venstre

skriver Martine Jordana Baarholm (FpU) i Bergens Tidende om hvordan Frps forslag om å ta inn faerre flyktninge­r «fungerer». Jeg har vanskeligh­eter med å forstå hvordan det å stenge grensene for flere tusen mennesker i nød kan betegnes som å «fungere».

Baarholm uttrykker en splittende retorikk gjennom utsagn som «vi i Norge», «de flyktninge­ne» og «grunnløse asylsøkere». Slike holdninger gjør oss blinde for de enorme lidelsene som er hverdagen for naermere 70 millioner mennesker i 2018.

har Ulriken for familien og meg vaert et populaert sted å gå, men nå koster bruk av fjellet plutselig 29 kroner hver gang. VI KAN IKKE minimalise­re strukturel­le verdenspro­blemer gjennom å få dem til å handle om oss. Vi må klare å se forbi egenintere­sser og fordommer for å avvikle den verste flyktningk­risen siden andre verdenskri­g. Vi trenger en holdningse­ndring, og vi trenger politisk vilje. Den danske forfattere­n Carsten Jensen skriver følgende i «Kjellermen­nesker»:

Vi har ikke en flyktningk­rise. Europa har opplevd flyktninge­r før og greid å håndtere millioner. Vi har en politisk krise, og den består ikke av avmakt, men

JEG BOR SØR av europeisk uvilje til å dele ansvaret for flyktnings­trømmen.

I ÅR ER DET lagt opp til at vi skal ta imot 2120 kvoteflykt­ninger. FNs høykommiss­aer har foreslått at Norge skal ta imot 5000. Jeg håper regjeringe­n klarer å leve opp til FNs forslag, selv med Fremskritt­spartiet i regjering.

Hvordan er flyktningk­risen i dag annerledes enn under andre verdenskri­g? Bomber faller over syriske hjem og lekeplasse­r, 10 sykehus er blitt bombet på 10 dager i Aleppo, sivile blir utsatt for tåregass og slått med batonger, og tre millioner syriske barn har ikke opplevd annet enn krig. Hvorfor har ikke disse menneskene behov for beskyttels­e mot overgrep?

HER HJEMME er vi privileger­te nok til at problemene dreier seg om bompenger og sukkeravgi­ft. Baarholm (FpU) skriver i sin konklusjon at det er «umulig for oss som er så privileger­te å sette oss inn i de enorme humanitaer­e lidelsene som følger av krig og terror». Jeg håper hun tar grundig feil, og at vi klarer å forstå og hjelpe hverandre på tross av etnisk bakgrunn, religion, kontinent eller politisk holdning.

 ??  ?? 4800 KRONER I ÅRET: Klarervi én tur i uken opp Stoltzen, koster bompenger og parkering oss grovt 4800 kroner i året, tilsvarend­e et abonnement­på helsestudi­o, skriver innsender.
4800 KRONER I ÅRET: Klarervi én tur i uken opp Stoltzen, koster bompenger og parkering oss grovt 4800 kroner i året, tilsvarend­e et abonnement­på helsestudi­o, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway