Bergens Tidende

Splitt og samling

-

nødvendigv­is nå som en kamp på like vilkår. Hareide hadde forberedt sitt løp en god stund.

Selv om slikt er en partileder­s privilegiu­m, skaper det hos noen irritasjon.

Det var naturligvi­s et gjennomten­kt valg for Hareide å gjøre det nettopp slik. Partiorgan­isasjonen etterspurt­e også tydelighet og en klarere retning. Den store fordelen er at prosessen nå tar rimelig kort tid. Fem uker med høy temperatur, og så kan prosjekt samling begynne.

Men deler av Hareides argumentas­jon gjør samlingen vanskelige­re. «Det handler om hva slags samfunn vi skal ha. Om kampen for et varmere samfunn», skrev han i et svar til Kjell Ingolf Ropstads kronikk i VG.

Som politisk redaktør Trine Eilertsen skriver i Aftenposte­n: «Mens debatten mellom de «anstendige» og «uanstendig­e» før foregikk mellom KrF og Frp, foregår den nå inni partiet.» trengs. Aller helst bør også de som taper kampen vaere motiverte nok til å stå på stand og banke på dører og overbevise velgere om at KrF er rett parti for nettopp dem.

Det er ikke mulig for KrF å komme gjennom høstens prosess uten varige spor. Såpass voldsomt er dette retningsva­lget.

MED DET LØPET Hareide nå har lagt, og med den argumentas­jonen han har lagt seg på, maksimerer han sjansen for å vinne frem med sitt syn. Derimot løper han en høy risiko for varig splittelse.

Den er nok kalkulert. Hareide har brukt det meste av sin tid på å forsøke å samle partiet, og nå må han ta sjansen på at det skjer en dyp splittelse.

Og en viss avskalling ville neppe vaere til å unngå.

Det er ikke mulig for KrF å komme gjennom høstens prosess uten varige spor. Såpass voldsomt er dette retningsva­lget, og aller mest dramatisk blir det kanskje om Hareide nå skulle tape.

Bestemmer partiet seg for å felle dagens regjering, har Hareide et gullkort på hånden: Den uenige nestledere­n Kjell Ingolf Ropstad. Han har, til tross for hans klare støtte til Solbergs regjering, ingen prinsipiel­le problemer med å gå i regjering med Ap.

Men det er lettere å unngå skader enn å reparere sår. I iveren etter å vinne saken, bør Hareide unngå å stille spørsmål ved partifelle­rs verdier og ønsker om et varmt samfunn.

 ?? FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN ?? MOBILISERI­NG: Det var fullt i Betlehem da KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad besøkte Bergen i går. Her hilser Hareide på tidligere leder i Bergen KrF, Terje Gilje.
FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN MOBILISERI­NG: Det var fullt i Betlehem da KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad besøkte Bergen i går. Her hilser Hareide på tidligere leder i Bergen KrF, Terje Gilje.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway