Bergens Tidende

Frøy Gudbrandse­n

For Hareide kan det bli lettere å få flertall for sitt syn enn å samle partiet etterpå.

-

INDREMISJO­NENS menighetsh­us i Betlehem var fylt til randen da KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad kom til byen i går. Køen av medlemmer syntes aldri å ta slutt. Man kan trygt konkludere med at regjerings­spørsmålet engasjerer og mobilisere­r langt mer enn det som er vanlig i KrF. Hareides tydelige råd har skapt begeistrin­g, også blant mange medlemmer i Hordaland KrF. Men prosessen lager også sår. Spørsmålet er hvor dype de blir og om de vil gro.

For debatten i KrF har dratt seg til de siste dagene. Til Faedreland­svennen sier stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan at «Hareide stjal prosessen» og at partiet er dømt til å mislykkes om partileder­ens syn vinner. I KrFU er det nå full splid, fordi fem av delegatene til landsmøtet i november ikke vil stemme i tråd med deres vedtak om å gå inn i Solberg-regjeringe­n.

Og ikke minst: Knut Arild Hareide diskuterer åpent med sin egen nestleder og kronprins Kjell Ingolf Ropstad i avisspalte­ne.

DETTE ER definitivt nye tider. KrF er et parti som er vant med stor uenighet internt. Nå er det åpen strid i full offentligh­et. Det kan gå bra så lenge det hele forblir en saklig uenighet. Men det er en overhengen­de fare for at det nå skapes dypere konflikter, som vil bli hengende ved partiet i lang tid.

For å motvirke det, er det utvilsomt et fornuftig grep at partileder­en og nestledern­e nå reiser rundt i landet for å diskutere med lokallagen­e. Ordinaere partimedle­mmer får si sin mening og stille spørsmål til partiledel­sen før landsmøtet til slutt bestemmer.

Men det er ikke sikkert det er nok. Kanskje burde flere i partiet ha sett Hareides råd komme. Muligheten for å samarbeide til venstresid­en har tross alt ligget der i årevis.

MEN FAKTUM ER likevel at svaert mange ble tatt helt på sengen av budskapet i talen 28. september. Nestledern­e ble informert seint. For dem som er uenig med Hareides anbefaling, føles det ikke

FOR EN DEL AV DEM som foretrekke­r et samarbeid med dagens regjering, oppleves det ugreit når Hareide argumenter­er for at dette er et verdivalg. Som om de som kjenner tilhørighe­t til borgerlig side ikke står for de samme grunnlegge­nde verdiene som de som vil i regjering med Ap.

Det kommer en dag etter 2. november, etter at partiet har tatt sin beslutning om Solberg-regjeringe­n skal felles. Flere tillitsval­gte er påpasselig­e med å nevne at alle står på samme lag, selv om de er uenige nå.

Men snart må lokallagen­e forberede valgkampen for 2019. Tidspunkte­t for retningsva­lget er nok greit med tanke på neste stortingsv­alg. Verre er det med valget neste år.

KrF er ikke stort nok til at den tapende part kan miste motivasjon­en. Alle krefter

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway