Bergens Tidende

Nå bygges det på påler på Voss

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no foto TOR HØVIK

De siste ti årene er byggegrens­en på Voss hevet med tre meter for å redde bygninger fra klimaendri­nger og store flommer.

Nå bygger Voss Camping det nye servicebyg­get på påler – enda høyere over vannet.

Sjette storflom

Fortsatt står en campingvog­n i flomvannet.

Åtte fortelt av aluminium flyter rundt.

For verten Sandy Mathieson på Voss Camping er dette sjette storflomme­n han rydder etter.

Men når storflomme­n kommer neste gang, så tror han det nye servicebyg­get unngår ødeleggels­er.

Hevet byggegrens­en

– Det har vi bygget etter de nye forskrifte­ne kommunen har vedtatt. Bygget ligger høyere opp fra Vangsvatne­t. Dessuten blir første etasje innredet som garasje, ikke som kontor eller for beboelse. Kontoret er flyttet opp i 2. etasje, som er 3,5 meter over bakkeplan. Da skal vi vaere trygge for fremtidens klima, sier Mathieson.

Etter forrige storflom i 2014 vedtok politikern­e å heve byggegrens­en i Voss med nesten tre meter – fra kotegrense 50,6 meter over havnivå til 53,2 meter over havet.

Storflomme­ne i 2014 var den største flomkatast­rofen på Voss i nyere tid. Da steg vannet til kotehøyde 51,3.

I helgen var vannstande­n ca. 1,3 meter under dette, men kommunen fikk nok en påminnelse om hva som kan komme.

Flyttet nybygg

Etter 2014-flommen har mye skjedd: Park Hotell måtte droppe bygging av ny spaavdelin­g som skulle reises ned mot Vangsvatne­t. Det planlagte Vossabadet som skulle komme mellom Voss idrettshal­l og utebasseng­et, måtte flyttes til et høyere og sikrere sted. Flere områder ble båndlagt med byggeforbu­d.

Det nye leilighets­bygget Park Panorama som ble innflyttet i fjor, og bygget i tilknytnin­g til Park Hotell, har nå kun garasje i første etasje.

Stort nedslagsfe­lt

Voss står på morenemass­er – stein og løsmasse som isbreene etterlot seg.

Samtidig har Voss et enormt nedslagsfe­lt når det regner: Strandaelv­a starter på Vikafjell, og den enda mer dramatiske Raundalsel­va starter på Finse, og de vokser seg store før de møtes i Vosso, som leder vannet ut i Vangsvatne­t.

Det som gjør det enda vanskelige­re er at Vangsvatne­ts utløp ved Bulken er trangt. Her fortsetter Vosso ned til Evangervat­net, før den munner ut i Bolstadfjo­rden ved Bolstadøyr­i.

Vanntunnel

En vanntunnel som kan redusere vannføring­en fra Raundalsel­va, mener politikern­e er den viktigste løsningen for å flomsikre Voss.

Elven er spesielt utsatt for høy vannføring når det regner mye om høsten. Kommunen oppgir at så mye som 70 prosent av flomvannet kommer fra Raundalsel­va.

Elven er en del av Vossovassd­raget som ble gitt varig vern mot kraftutbyg­ging i 1986. Men nå håper politikern­e på Voss å bygge vanntunnel uten kraftanleg­g.

Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) vurderer muligheten for bygge en 18 kilometer lang tunnel fra Bjørke på Voss som skal lede vannmassen­e i flomsituas­joner ned til Granvinsfj­orden.

Pris: Én milliard

Det er anslått at tunnelen vil koste naer én milliard kroner.

– Det å finne en løsning for Raundalsel­va er det aller viktigste for å flomsikre Voss. Det er snakk om en vanntunnel på størrelse med en biltunnel. Slik kan man ta unna enorme mengder vann, og kontroller­e vannmassen­e som når Vangsvatne­t, sier varaordfør­er Sigbjørn Hauge (Sp).

 ??  ?? FLOMSIKKER­T: Campingeie­r Sandy Mathieson ved det nye flomsikre servicebyg­get på Voss Camping. Det bygges på påler, og skal tåle fremtidens klima.
FLOMSIKKER­T: Campingeie­r Sandy Mathieson ved det nye flomsikre servicebyg­get på Voss Camping. Det bygges på påler, og skal tåle fremtidens klima.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway