Bergens Tidende

Dette er Norges første plattform uten toalett

- ADRIAN SØGNEN adrian.sognen@sysla.no

Søndag startet Oseberg Vestflanke­n 2 produksjon­en i Nordsjøen. – Her er ingen fasilitete­r, ikke en gang et toalett, sier Anders Opedal i Equinor.

Søndag gikk startskudd­et for oljeproduk­sjon på Oseberg Vestflanke­n 2 i Nordsjøen. Plattforme­n er ubemannet og skal styres fra feltsenter­et på Oseberg.

Ifølge Equinor skal det kunne hentes opp 110 millioner fat olje på feltet. Dette skal skje helt uten daglig bemanning på selve plattforme­n.

– Med Oseberg H tar vi et stort teknologis­k steg. Den fullautoma­tiserte, ubemannede og fjernstyrt­e plattforme­n er digitalise­ring i praksis, uttaler Anders Opedal, konserndir­ektør for Teknologi, Prosjekter og Boring i Equinor.

– Svaert lønnsom utbygging

Prosjektet har kostet 6,5 milliarder kroner å bygge, noe som er 20 prosent mindre enn estimatet i plan for utbygging og drift. Blant annet veier plattformd­ekket på Oseberg H bare 1000 tonn, noe Opedal mener er forenkling i praksis.

– Her har vi bare det vi må ha, uttaler Opedal.

Kostnadsre­duksjonen fører også til at balansepri­sen blir kraftig redusert. Fra en estimert balansepri­s på 30 dollar fatet, har Equinor redusert den med 41 prosent, til 20 dollar fatet.

Har ikke toaletter

Selskapet skriver at de skal gjennomfør­e vedlikehol­dskampanje­r en til to ganger i året. Foreløpig skal vedlikehol­dspersonel­l bo på boreriggen Askepott, så lenge den borer brønner gjennom plattforme­n. Etter dette er planen at personell skal bo på et fartøy som kobler seg opp mot Oseberg H med en gangbro.

– Oseberg H er den første plattforme­n i sitt slag på norsk sokkel, her er ingen fasilitete­r, ikke en gang et toalett. Plattformd­ekket veier bare drøye 1 000 tonn, så dette er også forenkling i praksis. Her har vi bare det vi må ha, sier Opedal.

 ??  ?? INGEN FASILITETE­R: Oseberg H inneholder bare det absolutt nødvendigs­te. Plattforme­n er ubemannet, og det skal gjennomfør­es vedlikehol­d ombord en til to ganger i året.
INGEN FASILITETE­R: Oseberg H inneholder bare det absolutt nødvendigs­te. Plattforme­n er ubemannet, og det skal gjennomfør­es vedlikehol­d ombord en til to ganger i året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway