Bergens Tidende

Verdens største batteripak­ker

- ADRIAN NYHAMMER OLSEN adrian.olsen@sysla.no GERHARD FLAATEN

Havila Kystruten bestiller batteripak­ker til sine skip som skal seile mellom Bergen og Kirkenes. Kontrakten er på over 300 millioner kroner.

Det er Norwegian Electric Systems og Norwegian Control Systems som har sikret seg kontrakten på et hybrid-elektrisk fremdrifts­system og kontrollsy­stemer fra bro til propell.

– Vi skal levere alt fra navigasjon, automasjon, alle motorer, generatore­r og tavler. Hele konseptet er en del av det vi kaller «fra bro til propell», og batteripak­kene er en del av det, sier Tor Leif Mongstad, administre­rende direktør i Norwegian Electric Systems til Sysla.

Det er alle de fire skipene til Havila Kystruten som skal få installert systemene. To av skipene skal bygges på Tersanverf­tet i Tyrkia. Havyard, som helt eier Norwegian Control Systems og er største aksjonaer i Norwegian Electric Systems, har allerede sikret seg kontrakten for design og leveranse av utstyr til de fire nye skipene.

Mongstad sier at de har doblet antallet ansatte siste året, og er nå 67. De skal oppbemanne videre fremover og søker folk både i Ålesund, Egersund og Bergen.

Batteripak­kene som skal installere­s har en kapasitet per skip på 6,1 megawattim­er (MWt). Det er mer enn Color Lines nye hybridferg­e, som rederiet mente var den største batteripak­ken i sitt slag.

Batteriene gjør at kystrutene skal kunne legge til og fra kai uten utslipp, og seile utslippsfr­itt på enkelte strekninge­r, skriver Norwegian Electric Systems i en pressemeld­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway