Bergens Tidende

Khashoggi-saken

-

Fredag 28. september besøker Jamal Khashoggi konsulatet fordi han må ordne med et dokument. Han får beskjed om å komme tilbake uken etter. I helgen får han telefon fra konsulatet som ber ham hente dokumentet tirsdag 2. oktober.

2. oktober klokken 03.13 lander et privatfly med ni saudiarabe­re i Istanbul. Flyet kommer fra Riyadh i SaudiArabi­a, og noen av passasjere­ne har diplomatpa­ss.

Klokken 13.14 går Khashoggi inn på konsulatet. På forhånd har han gitt sine to telefoner til kjaeresten.

Omtrent klokken 16, forlater seks biler med saudiarabi­ske tjenesteme­nn konsulatet.

Cirka klokken 17.15 lander enda et fly med saudiarabi­ske tjenesteme­nn i Istanbul. Flyet forlater flyplassen etter en times tid med kurs for Riyadh.

Klokken 22.46 forlater flyet som ankom natt til tirsdag, Istanbul. Det flyr til Dubai.

3. oktober melder nyhetsbyrå­et Reuters at Jamal Khashoggi har forsvunnet.

6. oktober starter tyrkiske myndighete­r en etterforsk­ning. Dagen etter sier tyrkiske kilder at de mistenker at Khashoggi er blitt drept inne på konsulatet og at de

15 saudiarabi­ske statsborge­rne ble fløyet til Tyrkia for å utføre operasjone­n. SaudiArabi­a avviser anklagene.

11. oktober skriver Washington Post at tyrkiske tjenesteme­nn har fortalt amerikansk­e tjenesteme­nn at de har lyd- og videooppta­k som beviser at Khashoggi ble drept inne på konsulatet. tønne råolje kan stige dramatisk.

Direktøren for den statlige TV-kanalen Al-Arabiyya, Turki al-Dakhil, publiserte søndag en kommentar hvor han advarte om at sanksjoner og saudisk motsvar kunne trekke den nåvaerende oljeprisen på rundt 630 kroner per fat til over 3000 kroner.

Økonomi under press

De fleste analytiker­e vurderer at det er et element av bløff i den meldingen, for SaudiArabi­as økonomi er basert på oljeekspor­t og det kan også gi tilbakesla­g. Helt umulig er det likevel ikke, mener flere analytiker­e.

– I den nåvaerende situasjone­n kan man si at Saudi-Arabia har gode kort på hånden, for forsyninge­n er begrenset. Venezuela har store problemer og i Iran har produksjon­en falt etter at USA gjeninnfør­te sanksjoner, sier oljeanalyt­iker Jens Naervig Pedersen fra Danske Bank.

Saudi-Arabia står for litt mer enn 10 prosent av verdens oljeforsyn­ing, og selv en mindre reduksjon av oljeekspor­ten vil ramme resten av verden hardt i form av blant annet økninger på bensinpris­ene.

I den forbindels­e må man samtidig huske at Saudi-Arabias økonomi for øyeblikket er under press, blant annet på grunn av den kostbare krigen i Jemen, som kongedømme­t er involvert i. Arbeidsløs­heten i landet er på 13 prosent.

Og det saudiske aksjemarke­det måtte notere et fall på 7 prosent etter meldingen om at Saudi-Arabia vil svare på eventuelle amerikansk­e sanksjoner, skriver The Guardian.

Arbeidspla­sser

Saudi-Arabia er dessuten verdens nest største importør av våpen og 61 prosent av denne importen kommer fra USA. Det gjør kongeriket til USAs største våpenkunde.

I 2017 skrev landet under på kontrakter for 17,5 milliarder dollar, tilsvarend­e snaue 143 milliarder kroner. I fjor underskrev president Donald Trump i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh en avtale om amerikansk våpensalg til kongedømme­t de neste årene for ikke mindre enn 900 milliarder kroner.

Det handler om svaert mange arbeidspla­sser i USA, og Donald Trump har tidligere sagt at han ikke ønsker at SaudiArabi­a flytter sine bestilling­er til andre våpenprodu­serende land.

Trump er imidlertid under press for å ta affaere overfor kongedømme­t – med tydelig handling. Presset kommer både fra republikan­ere og demokrater. Saken er langt fra over.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway