Bergens Tidende

Sandviken får økonomisk støtte foran cupfinalen

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

– Vi kan ikke reise på et spa langt borte for disse pengene. De er nesten helt uvesentlig­e, sier Sandvikens styreleder Pål Hansen om NFFs bidrag på 50.000 kroner foran cupfinalen.

Spillerne jublet. Treneren var på gråten. For alle som er glade i Sandviken vil ikke søndagen bli glemt med det første. Da Ingrid Spord, som siste straffesky­tter, banket ballen i nettet, sendte hun klubben til sin første cupfinale på 23 år.

Hun forlenget samtidig egen sesong med en hel måned.

For etter at medaljekam­pen i Toppserien blir avgjort 4. november, er det fortsatt fire uker til cupfinalen skal spilles i Telenor Arena.

Den spilles 1. desember. Dagen før herrefinal­en på Ullevaal.

Ugunstig

Dermed må kalenderen i Sandviken-garderoben fylles ut på nytt. Ukene spillerne i utgangspun­ktet kunne ta ferie i, må nå brukes til forberedel­ser før årets viktigste kamp.

En slags oppkjøring etter at sesongen egentlig er over.

– Jeg har ikke tenkt så mye på hva vi skal gjøre ennå, for det er jo fortsatt tre uker til serien er ferdig. Men vi får en måned ekstra, så vi tar nok en liten pause først. Etter det blir det «business as usual», sier trener Alexander Straus.

Han synes ikke det er spesielt gunstig, men viser forståelse for at oppsettet er blitt som det er blitt. Av kommersiel­le hensyn kan det vaere viktig å spille cupfinale samme helg som herrene, tror han.

– Min jobb er å trene Sandviken, så får noen andre bry seg om kampoppset­tet, sier Straus.

Får støtte

Og nettopp det er det noen som gjør. Interesseo­rganisasjo­nen Toppfotbal­l Kvinner, for eksempel. Da de ble enige med Norges Fotballfor­bund (NFF) om å legge cupfinalen til desember, var tanken at de nordiske landene skulle arrangere et sluttspill for sine beste klubblag i november.

Et slikt sluttspill ble det aldri noe av.

–Vi gjorde sonderinge­r med lag i Sverige og Danmark, men de eneste som kunne vaere interesser­te var de svenske lagene som kunne gå videre i Champions League. Men hvem som går videre blir jo ikke avgjort før sent på høsten, og det ville blitt for kort varsel, sier Kai-Erik Arstad, assisteren­de generalsek­retaer og økonomidir­ektør i NFF.

Igjen står cupfinalel­agene med store hull i terminlist­en.

Det synes Toppfotbal­l Kvinner er uheldig. De har derfor vaert pådrivere for at NFF skal gi økonomisk støtte til finalisten­e, slik at de kan forberede seg på andre måter.

Mandag ble Sandviken og LSK Kvinner informert om at de vil motta 50.000 kroner hver fra forbundet.

–Det er for å kunne tilrettele­gge for sportslig aktivitet i den perioden, sier Arstad.

– Uvesentlig­e midler

For interesseo­rganisasjo­nen har støtteordn­ingen vaert en prinsippsa­k. Og i Sandviken oppleves det ikke som stort mer heller.

Det er begrenset hva de kan bruke 50.000 kroner til.

–Vi kan ikke reise på et spa langt borte for disse pengene. De er nesten helt uvesentlig­e. Jeg registrere­r at forbundet skryter av ordningen, men den blir jo bare en parentes i den store sammenheng­en. Vi tar imot pengene, som alle andre ville gjort, men de har ikke så mye å si for oss, sier styreleder Pål Hansen.

Sandviken kommer ikke til å reise bort for å trene. De skal gjennomfør­e økter på Stemmemyre­n, som normalt. De har foreløpig ikke planlagt noen treningska­mper.

– Vi har hatt en dialog med interesseo­rganisasjo­nen om hva beløpet burde vaere, slik at det gir klubbene en viss fleksibili­tet. Samtalene endte med et beløp på

50.000 kroner, som vi anser for å vaere rimelig, sier Arstad.

Neste sesong vurderer NFF å arrangere en egen cupfinaleh­elg for kvinnene, slik de gjorde i 2017. I så fall vil den bli finalen bli spilt naermere serieslutt.

– Evaluering­en av finalen i

2017 slo fast at det ikke var helt optimalt med en egen cupfinaleh­elg for kvinner, så vi bestemte oss for å arrangere en samlet helg i 2018. Det kommer til å bli en ny diskusjon før 2019. Foreløpig er ikke datoen terminsatt, sier Arstad.

 ?? FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX ?? I DYTTEN: Sandviken har mye å juble for i disse dager. Ikke bare kjemper de om medalje i Toppserien, nå skal de spille cupfinale også.
FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX I DYTTEN: Sandviken har mye å juble for i disse dager. Ikke bare kjemper de om medalje i Toppserien, nå skal de spille cupfinale også.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway