Bergens Tidende

Det er en grense for alt

-

Brann burde ha forhindret at banneret med «Mind the gap» ble vist under kampen mot Lillestrøm.

AT FOLK FLEST, og ikke minst at LSK internt tar et oppgjør med slike ytringer, er uttrykk for at slike hendelser klart bryter med idrettens grunnverdi­er. Vi slår ikke dem som ligger nede for telling. At det rammet en uskyldig 22-åring, en som ble livstruend­e skadet og måtte amputere en fot, og som har måttet ta et avbrekk fra studiene, gjør hendelsen så grov.

I ettertid har far til Brann-supportere­n uttalt at hans 22-årige sønn «hever seg over» saken.

EN SLIK SAK REISER en viktig debatt som vi må ta: I hvilken grad skal idrettssup­portere få rom til å gi uttrykk for egne ytringer på kamparenae­n? De verdier som idretten er baerer av, er delvis et produkt av at idrett speiler samfunnet og omvendt.

Slik kan idrettskul­turen og verdiene den står for tolkes som en del av et større sosialdemo­kratisk danningspr­osjekt. Supporter-kulturen inngår i et slikt bildet når fotballfan­s dyrker spillere som gir liv til verdier som rettferdig­het, mot, respekt, lojalitet og vennskap.

MEN FOTBALLEN HAR også utviklet sin egen idrettseti­kk. Publikum oppfører seg annerledes på en tenniskamp enn på en fotballkam­p fordi det er ulike regler og kutymer i disse idrettsgre­nene. Fotball på toppnivå handler om voldsomme kroppstakl­inger, kroppsduel­ler som for utenforstå­ende kan oppfattes brutale. Men det er slik fotballidr­etten spilles, og som fotballens regelverk tar høyde for.

SAMTIDIG VET VI at ledere, spillere og ikke minst «den tolvte spiller» til tider støtter opp under grove regelbrudd. Det er nok av eksempler på fans som fyrer opp under grove overtramp, og som slenger krenkende ord til motstander­lagets spillere og til medspiller­e. Det er gjerne de som dyrker myten om fotball som krigsmetaf­or.

Da er det fint å oppleve de gangene supportere hyller begge lagets spillere for gode idrettspre­stasjoner. Det bidrar til å løfte kvaliteten på selve spillet.

DET ER OGSÅ SLIK at fotballen og dens supporterk­ultur represente­rer en etikk og logikk som skiller seg fra andre samfunnsse­ktorer. Folk ville ha reagert umiddelbar­t dersom du hadde skreket noen saftige gloser eller omfavnet vilt fremmede i det offentlige rom.

På fotballare­naen er det tillatt. Her gis det rom for sterke meningsytr­inger og følelsesut­brudd. Og sannsynlig­vis er det behov for en slik arena i en hverdag mange opplever å vaere for kjedelig og konvensjon­ell. Men det forsvarer ikke den famøse «Mind the gap»-saken.

SUPPORTERK­ULTUREN har også endret seg med samfunnsut­viklingen. Sosiologip­rofessor Giulianott­i viser til en dreining fra å tidligere vaere dominert av arbeiderkl­assen som dyrket sin lokale klubb, til å i dag utgjøre en mer uensartet gruppe og en mer overfladis­k dyrkelse hos den øvre Professor ved Institutt for informatik­k, Universite­tet i Bergen middelklas­se. Leser du Nick Hornbys selvbiogra­fi, «Fever Pitch» (1992), hvor han skildrer sin besettelse for Arsenal fra han var barn på 1960/70-tallet og frem til voksen alder, møter du en autentisk naerlesing av en svaert maskulin og brutal supporterk­ultur, i likhet med fankulture­r i andre europeiske land. I dag kan det virke som om det mannsdomin­erte supporterb­ildet er i ferd med å slå sprekker, ikke minst fordi stadig flere jenter deltar i idretten, men samtidig ser vi tilløp til grove ytringer hos fotballfan­sen.

I «MIND THE GAP»-SAKEN handlet det ikke om en idrettskam­p mellom rivaler, verken mellom fotballag eller dets supportere. Saken handlet om noen supportere som sannsynlig­vis ikke har sett rekkevidde­n av hva de gjorde. Men mest av alt handler det om en helt alminnelig og uskyldig gutt og hans familie som ble krenket på det groveste, en som bare elsker fotball og som heier på sitt hjemmelag.

 ?? FOTO: GJERT MOLDESTAD ?? SKAPTE SINNE: Dette banneret fra Lillestrøm-fansen fikk flere til å reagere sterkt under kampen på Brann Stadion 6. oktober. Den engelske undergrunn­sbane-logoen med teksten «mind the gap» ble brukt bare uker etter at en Brann-supporter ble alvorlig skadet av Tbanen i Oslo.
FOTO: GJERT MOLDESTAD SKAPTE SINNE: Dette banneret fra Lillestrøm-fansen fikk flere til å reagere sterkt under kampen på Brann Stadion 6. oktober. Den engelske undergrunn­sbane-logoen med teksten «mind the gap» ble brukt bare uker etter at en Brann-supporter ble alvorlig skadet av Tbanen i Oslo.
 ??  ?? GODT BETALT: For tiden får alle våre masterkand­idater jobb innen de er ferdige med studiene. Jobbene er attraktive, godt betalt, og fra mange ulike områder, skriver Pinar Heggernes ved UiB.PINAR HEGGERNES
GODT BETALT: For tiden får alle våre masterkand­idater jobb innen de er ferdige med studiene. Jobbene er attraktive, godt betalt, og fra mange ulike områder, skriver Pinar Heggernes ved UiB.PINAR HEGGERNES

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway