Bergens Tidende

Cøliaki er ikke en frivillig motegreie

- KARI MYKLEBUST

Laerer, forfatter og skribent av bloggen guttemamma.no livslangt glutenfrit­t kosthold eneste botemiddel.

MED DET STARTET en ny aera på vårt kjøkken. Kjøkkenuts­tyr måtte vaskes og byttes ut. Hvetemelet flyttet ut av kjøkkenska­pet, og glutenhold­ig brød fikk sin faste plass. Jeg kjente til cøliaki fra før, men ble like fullt satt litt ut av alt det innebar. Lite visste jeg om at pølseklype­n som nyttes på glutenhold­ig brød ikke lenger er trygg for en med cøliaki. Med en sensitiv sønn er gode rutiner alfa og omega.

Maten var et kapittel for seg selv. Poden likte ikke de glutenfrie alternativ­ene, og det glutenfrie landskapet fremsto som ukjent. Hvilke meltyper passet til hva, og hva i all verden var fiberhusk?

DET GLUTENFRIE kostholdet krever masse tid. Tid og penger. Melet koster 40- 80 kroner per 500 gram (80- 160 kroner per kilo), og en eske fiberhusk ligger på kroner 160. Ettersom vi begge er i jobb har vi ikke alltid tid og mulighet til å bake alt fra bunn. Heldigvis finnes det da alternativ – men også de koster. Hvem andre betaler 50- 60 kroner for to pitabrød, eller 60 kroner for fire små rundstykke­r?

Det er dette støtten har gått til. Å subsidiere mellomlegg­et mellom et vanlig og et glutenfrit­t kosthold.

Jeg har laert meg å planlegge i forbindels­e med sosiale sammenkoms­ter. Hva kan passe å ha med til minstemann? Er det mulig å få kjøpt noe som er trygt? I barnebursd­ager sender vi ofte med ham mat, det vaere seg innbakt pizza og muffins, eller glutenfrie lefser eller pølsebrød. Dette er mat som koster en del, og som det ikke er tatt høyde for i regjeringe­ns forlag.

REGJERINGE­N ER NÅ helt på villspor. Personlig økonomi vil bli avgjørende for om de med cøliaki får maten de trenger. I likhet med mange andre sitter ikke vår familie igjen med penger i posen. Snarere tvert imot.

Det hele fremstår som svaert usosialt. Cøliaki er ikke en frivillig motegreie, der en velger bort gluten. Det er en kronisk autoimmun sykdom som ubehandlet kan få alvorlige konsekvens­er. Det blir som å nekte de som trenger det medisinene sine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway