Bergens Tidende

50

-

Studie av et hukommelse­sprotein i hjernens indre univers

Maria Steene Eriksen disputerer 19.10. for ph.d.-graden ved UiB med avhandling­en: «The immediate early protein Arc: an exploratio­n of protein structure and regulation».

Hva skjer egentlig når vi husker noe?

Forskere tror at hukommelse avhenger av langvarige endringer i kommunikas­jonen mellom nervecelle­ne i hjernen. Nervecelle­r kommuniser­er gjennom kontaktpun­kter kalt synapser. Når et minne dannes vil disse kontaktpun­ktene enten styrkes eller svekkes. Vi kaller dette synaptisk plastisite­t.

For at disse endringene skal bli langvarige kreves syntese av nye proteiner i cellene. Et av disse er temaet for denne avhandling­en, nemlig Arc. Det har vist seg at Arc er viktig i flere former for synaptisk plastisite­t. Fjernes Arc genet fra mus sliter de med å danne nye minner. Vi ønsker derfor å finne ut mer om dette proteinet slik at vi bedre kan forstå hvordan hukommelse fungerer på et molekylaer­t nivå.

I dette arbeidet har vi studert strukturel­le og regulatori­ske egenskaper ved proteinet Arc. Slike egenskaper er avgjørende for at proteinet skal kunne utføre oppgavene sine på riktig måte og til riktig tid og sted. Gjennom fire prosjekter har vi avdekket nye egenskaper ved Arc. Vi har funnet ut at fosforyler­ing av Arc påvirker proteinets plassering i cellen.

Arcs 3D struktur er kompakt og den N-terminale delen binder til lipidmembr­aner. Denne delen av Arc inneholder også en sekvens som er viktig for at Arc skal kunne binde til seg selv og danne oligomerer. Disse Arc oligomeren­e ser ut til å vaere viktig i Arcs rolle i endocytose. I tillegg til å vise at Arc binder seg selv oppdaget vi en ny Arc partner, calnexin. Denne interaksjo­nen tyder på at Arc kan ha til nå ukjente roller i cellen.

Ved å tilegne oss slik ny detaljkunn­skap om Arc håper vi en gang i fremtiden å kunne bruke Arc som målskive i behandling av ulike sykdommer der hukommelse svikter.

Maria Steene Eriksen (født 1989) er fra Førde. Hun har mastergrad i medisinsk biologi fra UiB. Disputasen finner sted 19.10 kl. 12.30 i BB-bygget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway